Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

21. 01. 2022. 06:43   >>  08:35

NOMADI IZ POLJSKE I AUSTRALIJE

Priroda u CG izvanredna, voće i povrće najukusnije

Kako se postaje digitalni nomad i ko može da radi taj posao? Crna Gora je sve popularnija za strance, a nadležni treba da im omoguće da što lakše razviju posao u našoj zemlji, poručuju iz nevladinih organizacija koje sarađuju s nomadima. U nastavku priča o tome kako mladi IT stručnjaci iz Poljske i Australije doživljavaju Crnu Goru.

Raditi svoj posao i zarađivati danas od kuće, sjutra sa plaže ili bilo kojeg mjesta na svijetu, to bi ukratko bila definicija digitalnog nomada.

Prije tri godine Poljak Džulijan Vitkovski krenuo je na taj put i kako kaže, zadovoljan je.

"Posao digitalnog nomada za mene znači puno slobode, znači da mogu da idem gdje želim, a da sam u stalnom kontaktu sa nadređenim sa kancelarijom čije sjedište je u Poljskoj.

Došao je kaže da doživi Crnu Goru, i biću tu nekoliko dana, a onda ide u Budvu, pa onda čeka prijatelje iz Poljske da nekoliko dana zajedno obilaze Podgoricu.

"Kada sam istraživao Crnu Goru na internetu pronašao sam iskustva drugih da ne moram da brinem ni o čemu jer ovdje ljudi prijateljski nastrojeni", kazao je Džulijan.

Da je prijateljska atmosfera važna stavka dokazuje i Kejt iz Australije koja je nakon četvorogodišnjeg nomadskog života odlučila da ostane u Crnoj Gori.

"Obišla sam 45 zemalja i Crna Gora je moja omiljena destinacija, priroda je izvanredna, ne postoji zemlja na planeti gdje su planine i more tako blizu, imate stare gradove, jezera i najukusnije voće i povrće pojela sam ovdje u Crnoj Gori", kazala je Kejt.

Danas Kejt radi iz Crne Gore i ima svoju online platformu. Iako se priča da od digitalnih nomada zemlja nema mnogo koristi, Jovan iz NVO Montenegro digital Nomads Collective kaže da to nije tačno.

"Oni ne plaćaju porez, ali zato plaćaju stanarinu, račune za struju, internet, idu u prodavnicu, tako da imaju neku kupovnu moć koja je iznad prosječne moći nekog građanina Crne Gore", navodi Jovan.

Zato je, ističe Jovan, važno da na mapi digitalnih nomada Crna Gora bude prepoznata kao poželjna destinacija.

Džulijan je ovog puta odlučio da ostane tri sedmice, ali obećava da će se vratiti.

"Moja sledeća stanica su Tenerifi ali definitivno ću se vratiti u Crnu Goru, možda da promovišem svoj posao jer će do tada vaša Vlada početi da izdaje vize za digitalne nomade, i moje potrebe će biti zadovoljene", poručio je Džulijan.

Aleksandra Jovančević, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније