Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

13. 12. 2021. 16:24   >>  16:25

SINDIKAT PROSVJETE

Izmijeniti zakon kako bi se prosvjetni radnici zaštitili od nasilja

Sindikat prosvjete Crne Gore pozdravio je odluku kolektiva OŠ “Oktoih” iz Podgorice da nedvosmisleno stane u odbranu ličnog i profesionalnog dostojanstva svog kolege koji je, osim što je pretrpio verbalno nasilje tokom školskih vannastavnih aktivnosti, izložen i najgrubljim uvredama i prijetnjama na društvenim mrežama i informativnim portalima. Zahtijevaju konkretnu zaštitu za prosvjetne radnike u Krivičnom zakonu, da svaki napad na prosvjetnog radnika tokom vaspitno-obrazovnog rada bude okvalifikovan kao djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

U saopštenju navode da osuđuje svaki oblik nasilja, kako u društvu, tako i u obrazovnom sistemu Crne Gore.

"Kao što osuđujemo sve oblike vršnjačkog nasilja, kao i nasilja nastavnika nad učenicima, ne možemo prihvatiti da nastavnici budu poligon iživljavanja bilo koga, pa tako ni neodgovornih učenika ili roditelja. Svako nasilje i prijetnje upućene jednom prosvjetnom radniku su napad na sve prosvjetne radnike u Crnoj Gori. Sami prosvjetni radnici u Crnoj Gori rijetko govore o nasilju koje trpe u školi. Razlozi za to su mnogobrojni, od straha do neke vrste stida i nemoći što se mire sa takvom situacijom. Ne postoji tačna evidencija koliko je prosvjetnih radnika bilo izloženo prijetnjama i fizičkom nasilju. ( Zvanično Uputstvo školama o postupanjima u slučaju pojave nasilja Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta ne prepoznaje ovu vrstu nasilja!). Dijelimo osjećaj da su prosvjetni radnici prepušteni na milost i nemilost bahatoj djeci, kao i uvredama i fizičkim nasrtajima nesavjesnih roditelja", naglašavaju u saopštenju.

Sindikat prosvjete je pozvao nadležne institucije da preduzmu mjere zaštite od nasilja, kao i NVO, medije i cjelokupno društvo da pomognu da se prosvjetnim radnicima omogući da rade u dostrojanstvenim uslovima.

"Tražimo od Ministarstva prosvjete da, u slučajevima nasilja nad nastavnicima, stane iza prosvjetnih radnika i da ih tako i psihološki i pravno podrži. Tražimo da u protokole o prevenciji nasilja u školama uđe i Zaštita zaposlenih. Precizno propisane kazne za određene oblike nasilničkog postupanja prema zaposlenima u školi jedan je od načina za prevenciju nasilja. Zahtijevamo konkretnu zaštitu za prosvjetne radnike u Krivičnom zakonu, da svaki napad na prosvjetnog radnika tokom vaspitno-obrazovnog rada bude okvalifikovan kao djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Ako želimo kvalitetniji obrazovni sistem, prvo moramo ostvariti uslove reda, mira i poštovanja! Bez tog osnovog preduslova za rad i učenika i nastavnika, nikakva reforma neće nam donijeti željeni rezultat", naglašavaju u Sindikatu.

Kako dodaju zahtijevaju da prosvjetni radnici svoj posao obavljaju u sigurnom okruženju i da budu zakonski i sistemski zaštićeni od uzmeniravanja i nasilja na radnom mjestu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније