Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ Mina ]

30. 11. 2021. 19:00   >>  19:03

POPA

Dijalog mladih ključan za izgradnju povjerenja

Dijalog i razmjena mladih i donosioca odluka ključni su za poboljšanje komunikacije i izgradnju povjerenja, kazala je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

Iz EU info centra saopšteno je da je danas održan prvi sastanak predstavnika Delegacije EU, ministarstava i mladih.

„Potreba dijaloga sa mladima jeste stvaranje prostora za njihovo učešće u procesu odlučivanja“, kaže se u saopštenju.

Kampanju „Dijalog sa mladima“, kako se navodi, sprovode Delegacija EU u Crnoj Gori, EU info centar, Regionalni savjet za saradnju, resorna ministarstva i veliki broj organizacija mladih.

Iz EU info centra su kazali da je kampanja usmjerena na podizanje svijesti o tome šta tačno znači učešće mladih i zašto je ono važno u procesu donošenja odluka.

Popa je kazala da su mladi budućnost, ali i oni koji će tu budućnost stvarati, zbog čega moraju učestvovati u kreiranju politika koje ih se tiču.

„Dijalog i razmjena između mladih i onih koji donose odluke su ključni za poboljšanje komunikacije i izgradnju povjerenja“, rekla je Popa.

Ona je navela da to daje priliku mladim ljudima da učestvuju u kreiranju politika koje direktno utiču na njihove živote u oblastima kao što su zapošljavanje, životna sredina, kultura i javno zdravlje.

„To je najbolji način da im date vlasništvo nad procesom. Sa druge strane, ovaj dijalog je važan za kreatore politika kako bi stekli uvid u potrebe i želje mladih i usmjerili politike u tom pravcu“ kazala je Popa.

Ona je istakla da evropski političari već sada imaju rutinu uključivanja mladih u kreiranje politika.

Prema njenim riječima, kampanja „Dijalog sa mladima“ predstavlja ohrabrenje crnogorskim institucijama da usvoje tu praksu i prije nego što zemlja postane dio EU.

Crnogorska mladost, kako je Popa ocijenila, je sve aktivnija.

Direktor Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Goran Drobnjak, kazao je da to ministarstvo učestvuje u projektu Western Balkan Youth Lab, čija će se sljedeća tema odnositi na mentalno zdravlje.

Drobnjak je naveo da će predstavnici institucija učestvovati u kreiranju preporuka zajedno sa drugim predstavnicima Vlada i nevladinih organizacija iz WB-6.

Kako je dodao, radi se o stvaranju dugoročnog strukturiranog regionalnog dijaloga između omladinskih organizacija i nacionalnih uprava.

„Dijalog će biiti fokusiran na zajedničko osmišljavanje politika koje će povećati učešće mladih u donošenju odluka, poboljšati cjelokupno društveno-ekonomsko okruženje i mobilnost mladih kroz različite vrste aktivnosti u ekonomijama Zapadnog Balkana“, rekao je Drobnjak.

Ekspertkinja za dijalog sa mladima i omladinski rad, Ajša Hadžibegović, istakla je da je dijalog sa mladima način da državna uprava dobije direktan uvid u iskustva i stavove mladih oko konkretnih situacija i problema sa kojima se suočavaju.

Hadžibegović je ocijenila da je za mlade to način da doprinesu kreiranju konkretnih mjera i aktivnosti, kao i rješenja koja će svim mladima omogućiti boljitak.

„U prvom procesu koji pokrećemo, ta rješenja će se tražiti u okviru oblasti zapošljavanja mladih, njihovog osamostaljivanja i podrške vezano za mentalno zdravlje mladih“ poručila je Hadžibegović.

PR menadžerka EU info centra Ana Popović je kazala da su joj strukturni dijalozi o mladima, kojima je prisustvovala, donijeli veliko iskustvo, poznanstva ali i podršku osoba koje se bave politikama mladih.

„Poput tadašnje pomoćnice ministra omladine i sporta koja je, dok smo radili na preporukama, znala da nam pojasni sve što nismo znali, za sve sto smo bili u pravu da nas podrži, a ono sto smo zaboravili ona nam je dopunila svojim iskustvom“, rekla je Popović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније