Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z. [ rtcg.me/Mina ]

30. 11. 2021. 13:43   >>  15:36 2

MINISTARKA ZDRAVLJA

Boljević nije član pregovaračkog tima Vlade, radili bez naknade

Sergej Boljević nikada nije bio član pregovaračkog tima Vlade Crne Gore kada je u pitanju nabavka vakcina, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštni Crne Gore.

Poslanik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković pitao je ministarku da li je Sergej Boljević iz Moskve bio ili i dalje jeste član Vladinog pregovaračkog tima za nabavku Sputnjik vakcina.

"Ako je Boljević član pregovaračkog tima crnogorske Vlade, molim Vas, da kažete i pod kojim uslovima – pro bono ili ugovorno. Da li je primao i, ako jeste, koliku nadoknadu za to? Da li je tačna njegova tvrdnja da je neko iz crnogorske Vlade obećao ruskoj strani da će Crna Gora kupiti 500.000 doza Sputnjika lajt?", pitao je Eraković.

Ministarka je kazala da Sergej Boljević nikada nije bio član pregovaračkog tima Vlade.

"Boljević je šef katedre patologije na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi, član je ruskog tima za nabavku vakcina, što je i logično jer je ruski državljanin i da je cijelu karijeru ostvario u toj državi", navela je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da Vladin tim koji učestvuje u svi pregovorima nije uzeo ni euro nadnoknade.

"A obezbijedili smo preko milion i 300 hiljada vakcina za naše građane. Posvećeno nastavljamo bez materijalnog interesa, da osiguramo da Crna Gora nema bezbjedne i kvalitetne vakcine na raspolaganju", naglasila je Borovinić Bojović.

Ona je navela da se Vladin tim krajem avgusta sastao sa direktorom Gamalea Aleksandrom Ginzburgom, gdje im je predstavljena Sputnjik lajt buster vakcina.

"Efikasnost same vakcine čine sljedeću komponentu za razmatranje tokom cijelog procesa. Kad budemo imali nove informacije dostavićemo ih i vama i građanima", kazala je ministarka u odgovoru Erakoviću.

Svako kršenje mjera treba da bude sankcionisano

Svako kršenje mjera, ma sa koje adrese dolazilo, urušava epidemiološku sliku i treba da bude sankcionisano, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, dodajući da očekuje bolju disciplinu svih kolega u javnoj sferi.

Borovinić Bojović je to kazala u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokrata Borisa Mugoše da li smatra da nosioci najviših javnih funkcija, svjesnim kršenjem epidemioloških mjera i ponašanjem, omalovažavaju napore zdravstvenih radnika u gotovo dvogodišnjoj borbi protiv koronavirusa.

Kako je navela, suludo je od ministarke zdravlja i ljekara očekivati da kontrolišu mjeru.

“Niti mi određujemo ko će na koji način kontrolisati mjere, niti to od nas ne zavisi”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da svako kršenje mjera, ma sa koje adrese dolazilo, urušava epidemiološku sliku i treba da bude sankcionisano.

“Očekujem bolju disciplinu svih kolega u javnoj sferi”, poručila je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, preliminarno istraživanje Instituta za javno zdravlje je pokazalo da zaštita od oboljevanja od koronavirusa, nakon dobijene dvije doze vakcine, iznosi 93,38 odsto.

“Toliko vakcinisanih građana se nije zarazilo. Da vakcine štite, dokaz je da je među 240.109 građana koji su primili dvije doze vakcine smrtnost 0.07 odsto”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je poručila građanima da ne traže lijek na internetu, nego da se vakcinišu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније