Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

21. 10. 2021. 21:36 >> 21:43

PISMO MINISTARSKI BRATIĆ

Ministarstvo da zaustavi bezakonje u nikšićkom vrtiću

Bivši asisteniti u nastavi u nikšićkoj JPU "Dragan Kovačević" uputili su otvoreno pismo ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić ukazujući na problem u toj obrazovno-vaspitnoj ustanovi, nastao raspisivanjem, kako tvrde, nezakonitog konkursa.

Kako ističu u pismu, nezakonito su ostali bez posla, a na njihova mjesta dovedeni novi.

"Ništa ne bi bilo sporno da je konkurs raspisan u skladu sa Zakonom, uz saglasnost Ministarstva i od ovlašćenog lica. Sve od navedenog je suprotno urađeno. Ana Pejović, vaspitačica iz JPU "Dragan Kovačević" koja se predstavlja kao v.d. direktorice, konkurs za asistente u nastavi, ipak, nije poništila. Toliko o odgovornosti i tačnosti iskazane javne riječi. Vjerovatno je to bio pokušaj kako bi mi odustali od pravne procedure", naglašavaju u pismu.

Kako dodaju, svi su se oglušili o njihove apele u kojima su javno skrenuli pažnju na nezakonit i nelegitiman rad osobe koja ih je, kažu, sklonila sa posla, dovela sebi podobne ljude, uprkos tome što na njihov rad niko, pa ni Pejović nije imala zamjerki.

"Ispostavilo se da, i pored svih očiglednih nezakonitosti kojih je svjesno i Ministarstvo i inspekcijski organi, moramo zaštitu tražiti pred nadležnim sudom, jer niko ne želi da preduzme mjere da se te nezakonitosti otklone. Ni po našim prijavama, a još manje po službenoj dužnosti, po kojoj bi trebali da postupaju", navodi se u pismu.

Podsjećaju da je vijest da je pet asistentkinja ostalo bez posla obilježila početak oktobra, kada je nezakonitim konkursom primljeno pet novih.

"Izvještaji inspekcija jasno pokazuju da niti je imala saglasnost Ministarstva prosvjete, niti funkciju vršioca dužnosti i uprkos tome dovela je nove ljude i sklopila ugovore sa njima. Pa pitamo predstavnike Ministarstva da li smatraju da na ove događaje treba ćutati i čekati da ih zaboravimo i mi i građani, ili se treba zauzeti da se takve nezakonitosti otklone, a buduće slične spriječe? Ne želimo da ovo bude važna priča samo onoliko koliko se plasira u medijima, već da javnost zna da problem postoji i da se slična situacija može desiti svima usljed samovolje poslodavca. Nadamo se da ćete u najskorijem periodu otkloniti nepravilnosti, jer je izvjesno kršenje Zakona i samovolja Pejovićeve da odlučuje o svemu", naglašavaju u pismu, tražeći razgovor sa ministarkom što prije, s obzirom na to da su molbu poslali, kako ističu, početkom mjeseca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније