Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

11. 03. 2021. 13:22 >> 13:24

IGMANSKA INICIJATIVA

Vlada i MVP da podrže izbor Lukšića u RCC

Inicijativa za regionalnu saradnju pozvala je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) i Vladu da odustanu od namjere da ne podrže Igora Lukšića za generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i da se okrenu napredovanju Crne Gore prema Evropskoj uniji (EU).

Iz inicijative su kazali da su zatečeni namjerom novih vlasti Crne Gore da onemoguće izbor Lukšića za Generalnog sekretara RCC.

Oni su podsjetili da je na 10. godišnjem samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi Lukšić izabran da preuzme tu dužnost, sa mandatom od 2022. do 2024. godine, uz ocjene da je predložena prava ličnost za sve značajniju ulogu RRC u narednom periodu.

“Prilikom odabira kandidata za izbor generalnog sekretara RCC-a imao se u vidu veliki doprinos Lukšića u gradnji novih odnosa država nastalih raspadom zajedničke države, njegovo učešćem u formiranju i djelovanju Igmanske inicijative i njegovo članstvo u Savjetu inicijative, angažman na planu unapređenja EU integracija tokom obavljanja dužnosti predsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova”, dodali su iz inicijative.

Kako su kazali, zbog navedenih činjenica iznenadni i neobjašnjivi stav i odnos novih “ekspertskih” vlasti pokazuje očitu namjeru da oslabe tu značajnu instituciju država regiona i EU i da umanje ugled Crne Gore u procesima regionalne saradnje, kao i njenom napredovanja prema evrospkim integracijama.

“Igmanska inicijativa/Inicijativa za regionalnu saradnju poziva MVP i Vladu da odustanu od ove nepromišljene i brzoplete odluke i da se okrenu suštinskom doprinosu ispunjavanju standarda i napredovanju Crne Gore prema EU integracijama i jačanju regionalne saradnje”, kaže se u saopštenju.

Iz Inicijative su pozvali organizacije članice Igmanske Inicijative iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske da podrže već donijetu odluku da Lukšić uskoro preuzme dužnost generalnog sekretara RCC.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније