Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

01. 03. 2020. 18:50 >> 20:54
24

PROTEST ZBOG ZAKONA

Molebani i litije organizovani i danas

U više crnogorskih gradova i danas se održavaju molebani i litije, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Stanovnici Nikšića su nakon molebanai, koji je služen u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, krenuo zajedno sa sveštenstvom i monaštvom, u molitveni hod do Trga slobode gdje se prisutnima obratio protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, koji je i predvodio litiju.

“Ovo je dobro da se u smutna vremena, u velikoj gužvi, u dosta briga koje čovjek nosi u svome srcu, a koje nijesu vezane samo za Gospoda i svetinju, podsjetimo zašto smo krenuli u ovaj molitveni hod i šta je razlog ovih naših litija, koje jesu istovremno i mirni i građanski protesti”, rekao je Perović.

Stanovnici Berana, predvođeni episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem i večeras bili u litiji do manastira Đurđevi stupovi.

Kako prenosi portal Mitropolije, Joanikije je u Beranama rekao da "velika svenarodna skupština zasjeda neprekidno puna dva mjeseca". Kazao je da je glas naroda – glas Božji.

Iz pljevaljskog manastira Svete Trojice krenula je litija prema crkvi Svete Petke, gdje će biti služen moleban, a onda će se hod nastaviti gradskim ulicama.

Moleban u Bijelom Polju služen je u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, poslije kojeg je krenula litija do Hrama Svetog Nikolaja u Nikoljcu.

Litije i molebani održani su u Baru, Tivtu, Plužinama, Herceg Novom...

Okupljanja se od Božića organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

 

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније