Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

23. 12. 2017. 08:57 >> 08:26
1

MIŠLJENJE OMBUDSMANA

Krše zakon, u grupama i po 87 djece

Javna predškolska ustanova "Đina Vrbica" ove školske godine prekršila je zakon kada je odlučila da u pojedinim vaspitnim grupama upiše čak i po 87 mališana na 20 metara kvadratnih, ocijenila je u mišljenju zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković.

Prema Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, u zavisnosti od uzrasta djece, broj upisanih mališana u vaspitnoj grupi može biti od osmoro do 20.

Mijušković je istakla u mišljenju da JPU "Đina Vrbic" nije ispoštovala ni standard prema kojem radna površina po djetetu treba da iznosi tri metra kvadratna.

Ovakvo mišljenje donijela je postupajući po pritužbi predstavnice roditelja u Upravnom odboru vrtića koja se požalila da brojnost djece onemogućava normalno funkcionisanje, kao i da u neuslovnom prostoru jedu, spavaju i igraju se.

"U vaspitnim jedinicama "Poletarac 1" i "Poletarac 2" previše je upisano djece. Ovakva situacija u mnogome može dovesti u pitanje sigurnost i bezbjednost mališana, kvalitet pruženih usluga, a samim tim i ostvarivanje najboljeg interesa djece i ne samo da otežava vaspitno obrazovni rad i zanemaruje individualni pristup djetetu, nego i pogoduje povećanju negativnih rizika po dobrobit djece", navela je Mijušković u mišljenju, koje Prenosi Pobjeda.

Zatražila je od JPU "Đina Vrbica" da u saradnji sa nadležnim državnim organima hitno riješi ovaj problem, vodeći računa o preporučenim standardima i uslovima za boravak djece.

Uprava je, kako je istakla, takođe, u obavezi da sačini plan za prelazni period do gradnje novih objekata, odnosno da pronađe dodane prostore koji će moći da odgovore potrebama vaspitno obrazovnog rada i planiranog upisa za narednu godinu.

"Đina Vrbica" dužna je da nam dostavi izvještaj o radnjama i mjerama preduzetim na izvršenju preporuka, u roku od tri mjeseca, istakla je Mijušković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније