Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

21. 11. 2016. 08:08   >>  07:49 3

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Bakterije veća prijetnja od terorizma

Otpornost bakterija na antibiotike problem je koji je već dostigao zabrinjavajuće dimenzije, a prema procjenama stručnjaka mikrobi imuni na ljekove u narednih trideset godina biće dominantan uzrok umiranja, jači od kancera, srčanih i drugih oboljenja. Problem je globalan, a ne indivudualan.

Svjetska zdravstvena organizacija i Evropska komisija uložile su više od milijarde eura na stvaranje globalne mreže čiji je cilj sprečavanje MRM infekcija (infekcija uzrokovanim multirezistentnim mikrobima). Oni smatraju da je veća opasnost za Evropsku uniju od MRM nego od terorizma i drugih globalnih prijetnji, ističe prof. dr Ljiljana Gojković Bukarica, klinički farmakolog iz KBC "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu.

Ona upozorava da su multirezistentni mikrobi (bakterije otporne na više vrsta antibiotika) prisutni su svuda oko nas, u i van bolničkih okvira.

"Kakav je lanac ovih infekcija? Životinje na farmama sa hranom uzimaju antibiotike (npr. tetracikline, hinolone). U njihovom organizmu se stvaraju MRM, pa putem stolice oni stižu u zemljište i biljke kojima se možda hranimo. Takođe, uzima se i meso koje pri nedovoljnoj termičkoj obradi nosi MRM. Ovi mikrobi se prenose sa čovjeka na čovjeka i putem prljavih ruku i nedovoljne higijene ", kaže Gojković Bukarica.

Ona pojašnjava da se ove vrste rezistentnih mikroba nalaze i u bolnicama i to svuda, od podova, kreveta, opreme, na bolničkom osoblju i pacijentima.

 "Zbog nedovoljne higijene, a naročito ruku one se prenose na pacijente koji onda obolijevaju od teških bolničkih infekcija. O higijeni mora da brine bolničko osoblje, ali i bolesnici moraju da vode računa o svojoj higijeni ako su to u mogućnosti. Svi moramo biti svjesni prisustva MRM u svakom trenutku našeg boravka u bolnicama. Prema njenim riječima, antibiotici su glavni uzrok pojave MRM. Prekomjerna primjena antibiotika i njihova pogrešna primjena (pogrešna doza, dozni interval, izbor antibiotika i dr.) vodi u nestanak naših 'dobrih' bakterija i pojavu MRM. U razvijenim zemljama EU se kontroliše potrošnja antibiotika i navike u propisivanju te vrste ljekova. Na snazi je restriktivna politika prema antibioticima. Postoje nacionalni programi za upravljanje antibioticima (ASP). U našim zemljama još nema nacionalnih programa, već su aktivnosti sporadične i nijesu uvezane u jedinstvenu nacionalnu strategiju za borbu protiv MRM", navodi Gojković Bukarica.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније