Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Marija Barjaktarović, Radio Crne Gore

22. 10. 2024. 06:42 >> 07:18
Čitaj mi:

preko pet miliona eura

SO Andrijevica usvojila Rebalans budžeta

Skupština opštine Andrijevica glasovima vladajuće većine usvojila je Rebalans ovogodišnjeg budžeta. Težak je preko pet miliona eura, gotovo dva više u odnosu na trenutni, koji je usvojio Odbor povjerenika. Uvećan je i kapitalni. Odbornici DPS-a i grupe građana “Za budućnost naše djece”, nakon usvajanja Rebalansa budžeta, napustili sjednicu.

Odbor povjerenika koji je mijenjao Skupštinu opštine Andrijevica početkom aprila usvojio je budžet za tekuću godinu vrijedan preko tri miliona eura. Nakon izbora, formiranja nove vlasti i skupštinske većine potreban je rebalans lokalne kase.

Sekretar za finansije i poresku upravu Stojan Mitrović kazao je da je budžet sada iznosi 5 miliona 247 hiljada eura, te da je u odnosu na prvobitni povećan za nekih 58 odsto i kapitalni dio budžeta.

On je, kaže, uvećan za milion 667 hiljada eura.

Iz vlasti ga pravdaju time što je na osnovu novog Zakona o lokalnoj samoupravi za 14 opština, među kojima je i Andrijevica, ustupljeno oko 10% poreza na dohodak fizičkih lica, te su uvećana sredstva kod Egalizacionog fonda, pojašnjava Mitrović.

"A po pravilniku opštine Andrijevice je pripalo 4,9, tako da po tom osnovu imamo prihod od 776 hiljada eura i imamo povećanje kod Egalizacionog fonda, na ime iz prethodne godine smo dobili nekih 190 hiljada eura i iz tih razloga je došlo do povećanja", ističe Mitrović. 

Rebalans podržavaju koalicioni partneri SNP-a, Demokrate. Miloš Čukić kaže da je dobro što dio novca od poreza na dohodak fizičkih lica ubiraju opštine.

"Možda i onaj milion, negdje je zapisak, prije da nam je ovo možda bio i baksuzan, u kojem dijelu prosto smo dobili, a zbilja okolnosti i razni, da kažem, uticaj ne dozvoljavaju da taj milion realizujemo", navodi Čukić. 

Najteža lokalna kasa u istoriji Andrijevice, čak i kapitalna, konstatuje Dejan Ivanović iz DPS-a. Malo je ipak novca izdvojeno za izgradnju balon sale, o kojoj se govori već tri godine.

"Ako budete čekali iz držanog budžeta po 50 hiljada svake godine, 2096. ćemo dobiti sportsku halu", rekao je on. 

Na takav komentar Mitrović mu je odgovorio da je nesporno da se iz ovih milion i šesto hiljada eura koji su u zbiru, mogu oprediljiti sredstva za balon salu.

Devet odbornika DPS-a nije glasalo za rebalans. Uzdržana su bila tri iz grupe građana Za budućnost naše djece.

"Zbog mnogih nejasnoćenja u njemu", kaže Mićo Kićević.

Nakon što je usvojen rebalans budžeta, odbornici opozicije napustili su sjednicu. Zbog toga se i nije glasalo o završnim računima budžeta za 2022. i 2023. godinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније