Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Milica Stijepović, TVCG ]

23. 06. 2024. 09:18 >> 10:48

GAZDINSTVO STANKOVIĆA

Andrijevički kraj idealan za stočarstvo, ali rijetki biraju taj posao

Ekipa emisije "Agrosaznanje" posjetila je Milonju Stankovića iz Gračanice-Andrijevica, koji drži krupna grla. Smatra da je ovaj kraj idealan za stočarstvo, ali rijetki biraju ovaj posao.

Milonja Stanković iz Gračanice drži krupna grla, posjeduje 11 muznih krava, 5 junica i 5 bikova. Smatra da je ovaj kraj idealan za stočarstvo, ali rijetki biraju ovaj posao.

"Imamo oko 17 hektara pašnjaka imamo. To nam je sve ograđeno i tu puštamo krave i tako"

Migracija stanovništva dovela je do toga da nam sela ostaju pusta. Stanković kaže da se i ovdje može sada lijepo živjeti, no loša infrastruktura do skoro bila je veliki problem.

"Ljudi su sela napustili, nisu imali perspektive za život. Do evo godinu dana nisu imali puta, a i još jedan dio puta nije nam asfaltiran. Onda, imamo problem sa električnom energijom, loša nam je struja. Na primjer, nama na farmi, na pola krava ne može muzalica da radi, nema napona struje... I tako, narod se oselio zbog neuslova za svoj život, ali evo dvije godine se to promijenilo. Rađeno je na putu.

Krupna grla ne zahtijevaju veliki posao kao sitna, kaže Milonja, koji je nekada imao mješovitu farmu.

"Prvo smo držali ovce, roditelji bili jaki, pomagali nam i tako... Ovce stvarno treba da se čuvaju i da se non stop u njih. Nemamo toliko radne snage i onda smo prešli na krupna grla, da sa time radimo. Sir proizvodimo tu na svom domaćinstvu, nedjeljno prodajemo tu oko 70-80 kila sira, pa zadovoljni smo, imamo svoje mušterije, prodajemo ga po 5 eura i tako

Stari sir, odnosno ugoreli, kako mještani kažu, prodaje se po cijeni od 8 eura, a zastoja na tržištu, dodaje, nema.

"Ne stvaramo neku veliku količinu, tako, nedeljno imam ugovor sa ovim, dolje na pijacu te njemu nosim i prodajem po 5 eura i tako. Imali smo i veliku količinu rakije, to smo prije dvije godine ispekli, ostavili tu nekih 30-40 litara za svoje potrebe, do nove, dok se ne ispeče i tako..."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније