Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Kristina Lečić, A.B. [ Mreža, TVCG ]

18. 04. 2024. 07:54 >> 07:54
1
Čitaj mi:

KULTURNO DOBRO

Nekad najljepše zdanje u Kolašinu propada: Zaštitimo kuću Marića

Kuća Marića u Kolašinu ima status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja.

Ovo velelepno zdanje gradili su čuveni neimari, a kamen od kog je sagrađena donosili su iz Hrvatske i iz Italije. Nažalost, fasada na ovoj kući odavno propada, pa iz lokalnog parlamenta stižu apeli da resorna ministarstva i Vlada reaguju što prije, kako bi se kuća ili sanirala ili rekonstruisala.

Odbornik GP URA u kolašinskom parlamentu Miodrag Vlahović poručuje da je kucnuo čas da se Kolašinci ujedine oko ovog pitanja i sačuvaju ovaj kultni objekat.

"Makar da obezbijedimo siguran prolaz građima ovdje. Ulica Boška Rašovića, u kojoj se nalazi kuća, jako je prometna. Trotoara nema, a saobraćaj je intezivan otkako se otvorio tunel na Bjelasici. Ovdje prolazi mnogo djece, a i turista. Prolaz mora biti bezbjedan", poručuje Vlahović.

Kuća je posebno ispucala nakon zemljotresa, i to u dijelu fasade, navodi on. 

"Najgore što se može desiti jeste da se sruši i da se povrijedi neko", upozorava on. 

Kuća Marića je, kaže Vlahović, istorijski zdanje. "Ovakav stil gradnje nije karakterističan za Kolašin. Kuća ima specifične oluke, a kamen od kog je sagrađen dolazio je čak iz Italije

Vlahović je pozvao Ministarstvo kulture i građane da se ujedine i da nađu rješenje za ovo zdanje. 

"Kad ima volje sve može da se riješi. Najbolje je rješenje da se obezbijedi sredstva u saradnji sa Vladom i da se kuća rekonstruiše", predlaže on. 

Ipak, tu će se resori suočiti sa jednim izazovom, a to su neriješeni imovinsko-pravni odnosi. 

"Kuća u privatnom vlasništvu, a vlasnik je stavio pod hipoteku. Objekat treba vratiti u opštinsko ili državno vlasništvo, pa krenuti sa rekonkstrukcijom. Treba samo urgentno reagovati", zaključio je Vlahović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније