Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Туфик Софтић

20. 10. 2022. 06:47 >> 06:48

GRADILIŠTE PRAZNO

Andrijevica: "Kuća voća" neispunjeno obećanje

Ni skoro pet godina od početka gradnje objekta pod nazivom “Kuća voća” u Andrijevici, završetak i stavljanje u funkciju ovog poljoprivredno-industrijskog pogona još uvijek nije ni na vidiku.

“Kuća voća” počela je da se gradi u aprilu 2018. godine i prema prvobitnom planu kompletni radovi na podizanju poslovnog objekta, koji se finansiraju iz državnog kapitalnog budžeta, trebalo je da budu okončani oktobra 2019. godine.

Prema svemu što se može vidjeti, do sada je odrađen samo dio grubih građevinskih radova, s tim što se u poslednje dvije i po godine izvođač radova, kako pričaju mještani Andrijevice, nije pojavljivao na gradilištu.

Iz Udruženja voćara "Organik" iz ovog sjevernog grada ističu da je krajnje neodgovorno što se kasni sa izgradnjom “Kuće voća”.

“Do sada su nas svi uvjeravali da je Kuća voća završena stvar i da je to razvojna i poslovna šansa za sve nas. Najavljivano je da je kuća voća osmišljena da bude centar dešavanja u voćarstvu sa više aspekata - proizvodnog, istraživačkog, edukativnog, i da je predviđeno je da osnovna namjena objekta bude otkup, zamrzavanje i prerada voća”, naglašavaju iz Udruženja voćara "Organik".

Kuća voća započeta je u vrijeme kada je i na lokalnom i na državnom nivou na vlasti bila Demokratska partija socijalista, ali su i svi drugi poslije njih nastavili sa praksom davanja obećanja o brzom završetku.

Tako je i u predizbornim aktivnostima aktuelne vladajuće strukture u Andrijevici kuća voća isticana kao projekat koji bivša vlast nije uspjela da realizuje.

“Kad preuzmemo vlast uradićemo sve da kuću voća što prije stavimo u odgovarajuću funkciju”, poručeno je sa predizbornog skupa kolaicije "Za budućnost Andrijevice" uoči parlamentarnih i lokalnih izbora održanih 30. avgusta 2020. godine.

Bivši ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović prije godinu dana izjavio da je prije nastavka radova neophodno definisati šta će to da bude proizvod Kuće voća.

“Uz uporedne prakse, stručnjaci treba da utvrdi, da li će se proizvoditi sokovi, džemovi, slatko, kašice za bebe ili nešto drugo. Takođe, treba da se ustanovi koji tipovi voća treba da budu u opticaju, da li su to jabuka i kruška, ili možda bobičasto voće kao što je kupina, malina i aronija, s obzirom da je u cijeloj priči važno obezbijediti neophodnu sirovinu”, kazao je tada Stijović.

Iz lokalne uprave u ovom gradu sada kažu da nije dobro što se kasni sa realizacijom projekta i izražavaju nadu da će se u narednom periodi intenzivirati aktivnosti sa ciljem da Andrijevica konačno dobije planirane kapacitete za potrebe i pospješivanje voćarske proizvodnje.
“Tačno je da su rokovi za završetak kuće voća odavno probijeni. Međutim, za to nije kriva lokalna uprava, jer je za realizaciju ovog projekta zadužena Vlada Crne Gore. U startu nije jasno definisano kakva će sve funkcija biti kuće voća i šta će se u njoj sve raditi, tako da je to u dobroj mjeri omelo da se nastave započeti radovi. Tu je potrebno da se preciziraju mnoge stvari i da se rad kuće voća prilagodi tržišnim uslovima i raspoloživim kapacitetima kada je sirovinska baza u pitanju” – rekao je predsjednik opštine Andrijevica Željko Ćulafić (SNP).

U dopisu koji je polovinom prošle godine iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoptivrede upućen Opštini Andrijevica navodi se da su za potrebe realizacije projekta "Razvoj modela upravljanja i pravnog okvira sa petogodišnjim biznis planom za kuću voća u Andrijevici" krajem 2020. godine angažovali poslovne konsultante sa zadatkom da se izradi studiju tržišta, model upravljanja i predloga petogodišnjeg plana poslovanja. Taj posao je, navodno, sada u toku.

Nedavno odražani Međunarodni sajam poljoprivrede u Beranama pokazao je, međutim, da vrijedni domaćini ne čekaju državu, već da je veliki broj njih instalirao proizvodne kapacitete u individualnim domaćinstvima za preradu voća i povrća, kako se ne bi dogodilo da ogromni tržišni viškovi, kao što je to slučaj ove godine, propadaju.

Tako se u Beranama i Andrijevici, kao i svim drugim gardovima na sjeveru, mogu pronaći fabrike za proizvodnju prirodnih, odnosno organskih sokova. Tako se, očigledno, poljoprivrednici snalaze mnogo bolje nego državna birokratija, kojoj ni pet godina nije dovoljno da završi jedan objekat u Andrijevici.

O onom u Beranama, po nazivom “Kuća poljoprivrede”, koji je, takođe, u predizbornim obećanjima maksimalno eksploatisan, za sada nema ni kamena temeljca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније