Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Б.Ч.Ј.

27. 03. 2023. 12:39 >> 13:43

UTAJA POREZA I DOPRINOSA

ODT Cetinje odbacio krivičnu prijavu protiv Ivaniševića i Čolakovića

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Cetinje je rješenjem od 15 februara 2023. godine odbacilo krivičnu prijavu protiv predsjednika Odbora direktora Montenegro Bonusa (MNB) Miroslava Ivaniševića i ranijeg izvršnog direktora Milana Čolakovića koja se odnosi na "utaju poreza i doprinosa", navodi se u saopštenju Montenegrobonusa.

Podsjećaju da je 4 oktobra 2022. godine, rešenjem SDT-a odbačena krivična prijava Ministarstva kapitalnih investicija protiv Ivaniševića i Čolakovića.

"Odbacivanjem prijave u dijelu poreza i doprinosa se sledstveno tome potvrđuje tačnost finansijskih iskaza i obračuna bilansnih kategorija Montenegro Bonusa", navodi se u saopštenju.

U kompaniji smatraju da je ovim potvrđeno da je "prijava Ministarstva kapitalnih investicija podnijeta tendenciozno i neodgovorno, i pokazalo je svu neozbiljnost, zlonamjernost i nekompetentnost inspiratora i realizatora te aktivnosti".

Smatraju da se prijavom pokušala diskreditacija i revanšističko blaćenje ranijeg rukovodstva MNB, ali kako sukazali, ne samo njega.

"Naime, s obzirom da je jedna od temeljnih tačaka krivične prijave bilo navodno lažiranje bilansa u dugom vremenskom periodu, zloupotreba ovlašćenja, neistinito prikazivanje stanja i kretanja sredstava i rezultata poslovanja itd., pokušano je da se diskredituju i oblate i sva ranija rukovodstva i menadžerske strukture MNB od osnivanja 2003. godine do dolaska u MNB 'oslobodilaca' 2021. godine, nadalje svi poreski inspektori koji su u kontinuitetu od 2003. godine svake godine vršili poreske kontrole i kontrole poslovanja preduzeća i svi revizori koji su tokom ranijih godina revidirali finansijske izvještaje, dakle svi oni koji nikada u tom dugom vremenskom periodu nijesu pronašli ni jednu nepravilnost niti podnijeli ni jednu prijavu protiv firme ili odgovornih u MNB", navodi se u saopštenju.

Na sve to su, ističu, Specijalno državno tužilaštvo i Osnovno državno tužilaštvo Cetinje stavili tačku odbacivanjem krivične prijave.

"Tačka nije stavljena na privatne tužbe koje će biti podnijete protiv svih koji su učestvovali u ovoj nečasnoj raboti podnošenja lažne i neutemeljene krivične prijave, a slijede i prijave strukovnim organizacijama i izdavaocima licenci, za nesavjestan i nestručan rad pojedinih lica u ovom predmetu", navodi se u saopštenju.

Smatraju da je prijava trebalo da doprinese diskreditaciji i uništavanju preduzeća, njegovog imena i reputacije.

"To je uz poslovičnu nesposobnost aktuelnog rukovodstva rezultiralo urušavanjem poslovanja i ugleda firme i to u kratkom vremenskom periodu, i dok su druge firme iz branše naftnih derivata i gasa, koristeći globalnu energetsku krizu, rasle i ostvarivale enormne profite, MNB je doveden na rub propasti sa ogromnim padom u fizičkom obimu prometa", navode iz Montenegrobonusa.

Vjeruju da će ovo biti predmet pažnje istih institucija kojima su oni bili krivično prijavljeni.

Oni apeluju da Vladu Crne Gore i ministra kapitalnih investicija da se, kako su kazali, okrenu prema preduzeću Montenegrobonus koje je potpuno u državnom vlasništvu i "prema bogatstvu u rezervoarskim kapacitetima u vlasništvu države a za čije osposobljavanje i stavljanje u funkciju nije potrebno izdvajati ogromna sredstva iz državnog budžeta kao što se radi za kupovinu trajekta, preduzeća, akcija i td, već je potrebno samo ući u posjed imovine, na osnovu konačne i izvršne sudske presude iz 2015 i 2016. godine i aktivirati još davno osmišljeni plan stavljanja u funkciju rezervoara za koji bi sredstva obezbijedili potencijalni strateški partneri koji u redu čekaju da im se pruži šansa da rade zajedno sa državnim preduzećem u strateški važnoj oblasti nafte i gasa".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније