Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

17. 10. 2022. 16:00 >> 16:00
1

IVANIŠEVIĆ I ČOLAKOVIĆ

"Odbačena krivična prijava, dokaz da smo lažno prijavljeni"

Povodom članaka koji su objavljivani o krivičnoj prijavi sadašnje uprave Montenegro Bonus protiv jednog broja bivših rukovodilaca te kompanije, saopštenjem su se oglasili raniji predsjednik Odbora direktora Miroslav Ivanišević i raniji zvršni direktor Milana Čolaković. Saopštenje prenosimo u cjelosti. 

"Krajem 2021. i tokom 2022. godine preko Portala RTCG i glavnog dnevnika TVCG, uz preuzimanje i drugih medija, napadno, tedenciozno i zlonamjerno je publikovana sumnja o navodnom nesavjesnom radu, zloupotrebama, lažiranju bilansa, tretiranju imovine itd. a usmjerena prema ranijem rukovodstvu Montenegro Bonusa iz perioda 2016. do 2021. godine. Pomenute insinuacije i sumnje su preuzete iz krivične prijave-nnformacije koju je u novembru 2021. godine Specijalnom državnom tužilštu podnijelo Ministarstvo kapitalnih investicija u 42. Vladi Crne Gore. Pomenuta informacija, koju je SDT tretiralo krivičnom prijavom, je sačinjena od rukovodstva Montenegro Bonusa koje je imenovano u junu 2021. godine, a na osnovu vandredne revizije finansijskih iskaza Montenegro Bonusa i nalaza koje je uradila revizorska kuća MV Konsalt iz Podgorice.

Pomenuta revizorska kuća je, inače, angažovana ciljano, odlukom novog Odbora direktora Montenegro Bonusa, u netransparetnom postupku bez davanja mogućnosti da i neka druga revizorska kuća konkuriše za vršenje te vanredne revizije. Sada 11 mjeseci kasnije, nakon sprovedenog postupka izviđaja od strane SDT, rješenjem SDT kt.-Sbr 248/22 od 4.oktobra 2022. godine odbačena je krivična prijava-Informacija MKI protiv ranijeg predsjednika odbora direktora Montenegro Bonusa Miroslava Ivaniševića i ranijeg izvršnog direkrtora Montenegro Bonusa Milana Čolakovića.

U obrazloženju Rešenja o odbacivanju krivične prijave, između ostalog, konstantovano je:

'Kod ovako utvrđenog činjeničnog stanja, ne potvrđuju se navodi iz krivične prijave u dijelu u kome je navedeno da se više nego jasno zaključuje da je menadžment Montenegro Bonusa u dugom vremenskom periodu, kontinuirano, sistemski godinama zloupotrebljavao data ovlašćenja, preduzimao radnje sastavljanjem isprava neistinite sadržine, procjenjama ili inventarisnjem, odnosno lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica, neistinito prikazujući stanje ili kretanje sredstava ili rezultate poslovanja, koje radnje su bile protivne imovinskim interesima subjekta privrednog poslovanja'. 

Takav epilog je jedini mogući sistemski odgovor na krivičnu prijavu-Informaciju MKI koja je podnijeta tendenciozno, na brzinu, bez ozbiljne analize, provjere i sagledavanja činjenica, što je u startu nedvosmisleno ukazivalo na neozbiljnost, neodgovornost i nekompetentnost podnosilaca i inspiratora te aktivnosti, jer elementarno poznavanje prava, finansija i računovodstva je bilo dovoljno da su pomenute strukture znale da tu ne postoje nikakvi elementi krivičnog djela.

Isključivo motivisani pokušajem diskreditacije ranijeg rukovodstva, klasičnim lažnim prijavljivanjem podnosioci prijave i njihovi inspiratori su očigledno bili nesvjesni da se na taj način diskredituje i firma i da je takva diskreditacija, uz njihovu poslovičnu nesposobnost, kao i neizainteresovanost vlasnika Montenegro Bonusa to jest, Vlade Crne Gore, rezultirala urušavanjem poslovanja i ugleda firme i to u kratkom vremenskom periodu. I dok su druge firme koje se bave prometom naftnih derivata i gasa, koristeći globalnu energetsku krizu, rasle i ostvarivale enormne profite Montenegro Bonus je doveden na rub egzistencije sa ogromnim padom u fizičkom obimu prometa.

Sa žaljenjem možemo da konstatujemo da je u nedostatku rezultata rada rukovodstvu Montenegro Bonusa i MKI preostalo samo da insinuiraju, blate i kleveću, i da će, pored nesposobnosti, neznanja i neodgovornosti ostati upamćeni i kao neuspješne tužibabe.

S obzirom da Montenegro Bonus kompanija zapostavljena od vlasnika-Države u dužem vremenskom periodu, smatramo mnogo važnijim da odgovorni iz MKI u 4.2 Vladi Crne Gore a slobodno im se mogu pridružiti i Minstarstvo ekonomije iz predhodne 41. i MKI u aktueanoj 43 Vladi, crnogorskoj javnosti pruže odgovore na sledeća pitanja:

1. Zbog čega Montenegro Bonus ni danas, skoro 20 godina od osnivanja, ne koristi rezervoare bivše Savezne direkcije za robne rezerve, koji su mu dati na korišćenje i upravljanje prilikom osnivanja ovog privrednog društva 2003. godine? 
2. Zbog čega nijesu sprovedene revizijske presude Vrhovnog suda Crne Gore donijete pravosnažno, konačno i izvršno 2015. godine i 2016. godine u korist države Crne Gore, kojima se vraćaju Državi rezervoarski kapaciteti u Baru, Lipcima i Bijelom Polju?
3. Zbog čega se ni nakon više od šest godina od donošenja pomenutih presuda u korist države Crne Gore nije ušlo u posjed imovine-rezervoara, što je osnovni preduslov za aktivnosti kojima bi rezervoari bili stavljeni u funkciju u interesu države Crne Gore, Montenegro Bonusa, privrede i građana Crne Gore? 
4. Zbog čega i dalje propadaju pomenuti strateški važni rezervoarski kapaciteti, koji predstavljaju izuzetno važnu i vrijednu imovinu države Crne Gore?

S obzirom da je evidentno da resorna ministarstva i u 41 i 42. Vladi, kao i Minstarstvo kapitalnih investicija u dosadašnjem periodu mandata u 43. Vladi Crne Gore nijesu preduzela ništa da rješavanjem pomenutih pitanja demostriraju razumijevanje o strateškom značaju problematike nafte i gasa i riješenost o potrebi zaštite državnog interesa u ovoj krucijalno značajnoj oblasti, smatramo ekstremno važnim i hitnim da nadležni konačno krenu sa rešavanjem problema naznačenim u pomenutim pitanjima", kazali su Čolaković i Ivanišević. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније