Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

22. 05. 2024. 21:01   >>  23. 05. 2024. 19:58

Velika Britanija: Premijer Riši Sunak raspisao vanredne parlamentarne izbore

„Vreme je da izaberete kome verujete,“ rekao je premijer Velike Britanije.

Riši Sunak
Reuters

Iako je ranije najavljivao opšte izbore u Velikoj Britaniji za kraj godine, premijer Riši Sunak je objavio da će stanovnici ove zemlje izaći na birališta 4. jula.

Zatražio je od kralja Čarlsa da raspusti parlament, što će se dogoditi 30. maja.

Sunak je preuzeo funkciju posle kratkotrajnog mandata Liz Tras i prvi je britanski premijer indijskog porekla.

U govoru ispred rezidencije predsednika Vlade u londonskom Dauning stritu, Sunak je izjavio da je „vreme da Velika Britanija izabere kome veruje".

Osvrnuo se na to kako su se konzervativne vlade nosile sa pandemijom Kovid 19, ratom u Ukrajini i rastom inflacije u Velikoj Britaniji.

„Vodim se time da moram da uradimo ono što je ispravno za našu zemlju, a to nije lako. Ne mogu da kažem da je to politika Laburističke stranke, jer ne znam šta oni nude, a iskreno mislim da ne znate ni vi," rekao je Sunak.

Analitičari nagađaju da je razlog raspisivanja prevremenih izbora smanjenje inflacije i pokušaj da se pozitivni privredni trendovi pretvore u dobar izborni rezultat.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Tokom Sunakovog govora padala je kiša, a ispred kapije rezidencije sa zvučnika se čula pesma „Things Can Only Get Better", koju su laburisti koristili u uspešnoj izbornoj kampanji Tonija Blera 1997.

Aktuelni lider Laburističke partije Kir Starmer izjavio je da su „ovi izbori ono što je Velika Britanija čekala" i tokom obraćanja medijima nekoliko puta je ponovio reč „promena".


Pogledajte video: Koliko je bogat novi britanski premijer Riši Sunak


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније