BBC News

[ BBC ]

01. 06. 2023. 16:44

Tragedija u Beogradu: Pojačano prisustvo policije u svim školama u Srbiji

Učenici u „Ribnikaru" trebalo bi od srede, 10. maja postepeno da počnu da se vraćaju u školu, ali neće odmah biti nastave.

Policajac ispred Osnovne škole „Drinka Pavlović" u Beograd
Fonet
Policajac ispred Osnovne škole „Drinka Pavlović" u Beograd

Jutro posle završetka trodnevne žalosti zbog smrtonosnih pucnjava u Beogradu i Mladenovcu, Srbija je dočekala sa pojačanim prisustvom policajaca u svih 1.800 osnovnih škola u zemlji i sa zebnjom iščekujući nove vesti o stanju ranjenih.

„Njihovo prisustvo će pre svega biti u vreme početka nastave i po završetku nastave, gde će svojim prisustvom preventivno delovati, ulivati sigurnost i učenicima i roditeljima da su tu predstavnici države koji će da ih zaštite", rekao je Brkić za Radio-televiziju Srbije.

U sklopu mera koje je država donela posle dve tragedije, od danas do 8. juna svako ko poseduje nelegalno oružje moći će da ga preda najbližoj policijskoj stanici bez sankcija.

U nedelju uveče neopozivu ostavku je podneo ministar prosvete Srbije Branko Ružić obrazlažući je kao „racionalnu i časnu odluku".

Učenici u „Ribnikaru" trebalo bi od srede, 10. maja postepeno da počnu da se vraćaju u školu, ali neće odmah biti nastave.

U subotu su na grobljima u Beogradu sahranjeni četiri učenika i školski čuvar, žrtve masovnog ubistva u sredu, 3. maja, kada je 13-godišnjak ušao u školu i iz očevog pištolja ubio osmoro đaka i čuvara škole i ranio šestoro dece i nastavnicu.

Još četvoro ubijene dece biće sahranjeno u ponedeljak.

Lekari kažu da se ranjeni oporavljaju, ali je stanje devojčice koja je u bolnici u Tiršovoj, ministarka zdravlja Danica Grujičić opisala kao kritično i životno ugrožena.

Ocu maloletnog dečaka osumnjičenog za ubistvo osam đaka i čuvara, koji je na saslušanju negirao odgovornost, sud je odredio pritvor od 30 dana.

Dečak je, prema policijskoj istrazi, koristio očev pištolj u izvršenju zločina.

Otac dečaka se tereti za izazivanje opšte opasnosti sa težim posledicama, a zaprećena je kazna do 12 godina.

Dečak je, prema zakonu, krivično neodgovoran jer nema punih 14 godina, objavilo je Više javno tužilaštvo.

Ulaz u jednu od beogradskih osnovnih škola
BBC
Ulaz u jednu od beogradskih osnovnih škola

Kakva je situacija ispred škola u Beogradu?

Početak nove radne nedelje u beogradskim školama doneo je i prisustvo policajaca, mada ih nije bilo lako uočiti u nekim od dvorišta u centru grada.

Ispred Osnovne škole „Drinka Pavlović" stoji nekoliko roditelja, baka i deka čekaju đake, međusobno razgovarajući o tragediji 3. maja.

Nisu bili raspoloženi da govore za medije.

Nedaleko od njih, dvoje uniformisanih policajaca stoji na ulazu u dvorište.

U ponedeljak ujutru, ispred škole „Vuk Karadžić", parkiran je policijski automobil, a nedaleko od kapije dve pripadnice MUP-a, gledaju kako đaci pristižu na nastavu.

Osim toga, ništa nije delovalo drugačije u odnosu na druge školske dane, učenici i učenice su nosili rančeve pune knjiga, verovatno se spremajući za nove lekcije.

I na ulazu u školu „Mika Petrović Alas" stajao je policajac motrivši na đake koji mirno koračaju ka učionicama.

Kad je zazvonili za odmor, tek poneki stariji đak izašao je iz škole, dok učenici mlađih razreda deluju bezbrižno dok igraju fudbal u školskom dvorištu.

Ispred škole „Skadarlija" dve devojčice i jedan dečak razgovaraju o nastavi dok bacaju pogled prema dvema policajkama koje su od jutros tu.

Deluju pomalo zabrinuto zbog njihovog prisustva, verovatno nenaviknute na ovakav prizor u školi.

Tek povremeno, tiha graja iz školskog dvorišta razbija tišinu tako neuobičajenu za školska dvorišta.

Ostavka ministra prosvete i protesti

Posle mnogo komentara i najavljenog protesta opozicije u ponedeljak, 8. maja u Beogradu, ministar prosvete Branko Ružić podneo je neopozivu ostavku.

Informaciju o ostavci koju je ponudio predsednici vlade Ani Brnabić objavio je na Tviter nalogu, a potvrđena je Radio-televiziji Srbije.

Ružić je naveo da je „ostavka lični, ali i politički čin u razvijenim demokratskim društvima, a u našem regionu, vrlo često odlika slabosti. Neka javnost sudi".

Dodao je i da je ostavku ponudio istog dana kada se tragedija dogodila.

Ostavke visokih zvaničnika i odgovornih osoba u Srbiji su retkost.

Ranije tokom nedelje, Ružić je otišao do škole u kojoj je počinjen zločin i položio cveće i upisao se u Knjigu žalosti.

On i Danica Grujičić, ministarka zdravlja, jedini su predstavnici vlade za koje je do sada poznato da su na taj način odali počast žrtvama zločina u osnovnoj školi u Beogradu.

U ponedeljak su u Beogradu protestovali predstavnici Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.

„Tražimo da se krivično zakonodavstvo menja, da se napad na prosvetne radnike tretira strožim kaznama. Svi treba da se povežemo, da radimo na eliminisanju faktora rizika, treba da sprečimo nove Vračare", rekao je za BBC Miroljub Bjeletić, generalni sekretar Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine i nastavnik Osnovne škole „Ivo Lola Ribar" iz Sombora.


Učenici se od srede vraćaju na nastavu

Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, izjavio je da je više institucija, stručnjaka, psihijatara, psihoterapeuta, doktora donelo odluku da se deca u sredu, 10. maja vrate u beogradsku Osnovnu školu „Vladislav Ribnikar", ali da u narednom periodu neće biti nastave.

„Struka je ta koja se pitala. Struka je predložila da je sada najbolji momenat za povratak dece u neke redovne tokove, njihove rituale, dnevne aktivnosti... Naravno da to neće biti nastava, naravno da to neće biti ni provera znanja. U narednom periodu je planirana podrška deci", rekao je Pašić za televiziju Prva.

Naveo je da bi bilo dobro da deca dođu na razgovor u sredu, ali da ih ne treba forsirati i da treba proceniti kada je najbolji trenutak.

Komentarišući zahteva Saveta roditelja da se deca premeste u drugu školu, Pašić je naveo da su stručnjaci procenili da za sada to nije potrebno, ali da će se o tome još razgovarati.

Za učenike od prvog do četvrtog razreda organizovan je prihvat, odnosno produženi boravak od ponedeljka, 8. maja i svakog narednog dana.


Ocu dečaka određen pritvor, on kaže da nije kriv

Irina Borović, pravna zastupnica porodice osumnjičenog, novinarima okupljenim ispred tužilaštva rekla je da je oružje bilo „zaključano i pod šiframa, pa i dopunski obezbeđeno u odnosu na ono što zakon propisuje".

Borović je u ime porodice osumnjičenog „izrazila najiskrenije i najdublje saučešće svim porodicama stradalih".

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je posle saslušanja osumnjičenog V. K. doneo rešenje kojim mu je određen pritvor u trajanju od 30 dana, saopšteno je iz suda.

Pritvor je određen „usled postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom vremenskom periodu mogao ponoviti krivično delo kao i jer je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka".

Tužilaštvo je saopštilo da je V.K „na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela" i da je „detaljno izneo odbranu".

„Sumnja se da je V. K. obučavao sina K.K da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi".

V.K, kako se sumnja, „nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti".

Prema zakonskim propisima, osumnjičeni K.K. je krivično neodgovoran jer još nema punih 14 godina.


Šta piše u članu 278. Krivičnog zakona?

Ko požarom, poplavom, eksplozijom, otrovom ili otrovnim gasom, radioaktivnim ili drugim jonizujućim zračenjem, električnom energijom, motornom silom ili kakvom drugom opšteopasnom radnjom ili opšteopasnim sredstvom izazove opasnost za život ili telo ljudi ili za imovinu većeg obima, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

Ako je usled dela iz člana 278. nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina.


škola, deca, tragedija, ubistvo, igračka
Fonet/Marko Dragoslavić

Mere vlade: Policajci u školama, rigoroznija kontrola internet sadržaja

Vlasti u Srbiji najavile su mere za pooštravanje kontrole oružja, izveštavanja medija, ali i ograničavanja sadržaja na internetu za decu.

Dan posle drugog masovnog ubistva u selima kod Smedereva i Mladenovca, prigradskoj beogradskoj opštini, kada je 21-godišnjak ubio osam ljudi, mahom mlađih, Vučić je najavio raspoređivanje policajaca u školama.

On je rekao da će u narednom periodu biti zaposleno još 1.200 policajaca, kako bi u svakoj školi u Srbiji bar jedan policajac bio prisutan tokom nastave.

Uveren je, kaže, da će to značajno smanjiti broj slučajeva nasilja u školama.

Dva dana posle Vučićevog obraćanja, iz MUP-a su saopštili da će od ponedeljka u svakoj školi biti po policajac.

Međutim, na društvenim mrežama, mnogi smatraju da bi u školama pre svega trebalo zaposliti više pedagoga i psihologa.

Knjiga žalosti ispred Ribnikara
EPA
Upisivanje u Knjigu žalosti ispred osnovne škole u kojoj se dogodila tragedija

Maloletnica koja je u subotu, 6. maja privedena na informativni razgovor jer je na društvenoj mreži ismevala ubistvo u školi i veličala osumnjičenog dečaka osumnjičenog rekla je da je to uradila zbog lajkova, odnosno broja pregleda, otkrio je predsednik Srbije, gostujući na RTS-u u nedelju uveče.

Portal Južne vesti preneo je da je sedamnaestogodišnjak iz Niša priveden je subotu jer je na Instagramu objavio da će u tom gradu biti ubijeno više od 30 ljudi.

Njemu je, po nalogu tužilaštva, određeno zadržavanje.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova upozoravaju da društvenim mrežama kruži lažni snimak nasilja i pucnjave u školi u Beogradu.

Policija je saopštila da „intenzivno radi na identifikaciji i pronalasku lica koje je objavilo lažni snimak, a koji je dodatno uznemirio građane".

U toku je trodnevna žalost u Srbiji, a u znak solidarnosti dan žalosti je danas i u Crnoj Gori.

Prethodno je i u Bosni i Hercegovini u petak bio dan žalosti.

Izraze saučešća Srbiji upućene su iz celog sveta, između ostalog i od britanskog kralja Čarlsa Trećeg, kineskog predsednika Sija Đinpinga, političara iz regiona, Amerike.


Pogledajte kako je region reagovao na tragediju u Beogradu:

Dok Beograd i Srbija oplakuju ubijene, a iz sveta stižu izrazi saučešća, sindikati prosvete u pojedinim gradovima su obustavili nastavu u školama.

„Imali smo nastavu dan posle tragedije, ali deca su bila zabrinuta za bezbednost. Uplašena su i tužna.

„Danas nemamo nastavu, a želimo da pružimo podršku i emotivno se poistovetimo", rekla je za Hana Vučićević, nastavnica muzičkog obrazovanja u Osnovnoj školi „Branko Radičević", na Novom Beogradu za BBC na srpskom.

ubistvo u beogradu, tragedija u školi
Fonet/Marko Dragoslavić

Poštu nastradalima došao je da oda i Branislav Gorčobija, pomoćnik direktora u Osnovnoj školi „Borislav Pekić" na Novom Beogradu.

„Zanemeli smo od tuge. Danas nije bilo nastave. U većini škola na Novom Beogradu nema nastave.

„Obavestili smo učenike da danas nismo u stanju da držimo nastavu. Ovo je užas. Šta ćemo i kako ćemo dalje", kaže on.


Pogledajte video:


Incidenti u drugim školama

Samo dan posle nezapamćene tragedije u beogradskoj osnovnoj školi bilo 25 intervencija zbog neodgovornog ponašanja omladine, koja je imitirala „ubicu", kao i još 20 lažnih prijava, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Naši policajci i službe ne mogu da stignu da pohapse sve, a za svakog moramo da odgovaramo", rekao je on i dodao da je danas doneta odluka da se podigne nivo obaveštajne i kontraobaveštajne zaštite Srbije.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије