Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

Maja Radunović [ Radio CG ]

31. 08. 2024. 07:24 >> 07:25
4
Čitaj mi:

PODGORICA

Građani nezadovoljni najavljenim poskupljenjem vode

Vijest da će poskupiti voda u Glavnom gradu izazvala je negodovanje sugrađana jer je to novi udar na loš standard. Da će cijene vode u Crnoj Gori biti veće objavilo je Udruženje za unapređenje snabdijevanja vodom i odvoda otpadnih voda, zato što će, kako ističu, u regulatorno dozvoljeni tošak biti uračunato povećanje zarada zaposlenih.

“Obavještavamo vas da je razmatranje o regulisanju cijena za usluge vodosnabdijevanja u toku, te da je utvrđivanje cijene u nadležnosti regulatorne agencije”, saopšteno je iz podgoričkog Vodovoda i kanalizacije. 

Poskupljenje vode građani oštro kritikuju jer je to novi udar na loš standard.

“Voda da je poskupi, to je stvarno pljačka mimo svakih razloga. I ti koji to rade treba da odgovaraju. To nisu prijatelji crnogorskom narodu”, kaže jedan sugrađanin.

“Smatram da barem osnovne životne namirnice i osnovne potrepštine za čovjeka trebaju da se drže na postojeći nivo ili čak da se njihova cijena spusti. Na primjer voda, struja, hljeb, mlijeko, meso, osnovne higijenske namirnice. Da barem ljudi koji su u nekom socijalnom negativnom statusu da imaju neke povoljnosti, a ne da se cijene dižu”, ističe drugi Podgoričanin 

Da će cijene vode u Crnoj Gori biti veće objavilo je Udruženje za unapređenje snabdijevanja vodom i odvoda otpadnih voda, zato što će, kako ističu, u regulatorno dozvoljeni tošak biti uračunato povećanje zarada zaposlenih. Kako pišu, do njega je došlo zbog izmjena kolektivnog ugovora. Plate će biti uvećane, potvrđeno nam je u podgoričkom preduzeću Vodovod.

"Uvećanje plata u preduzeću Vodovod i kanalizacija Podgorica se očekuje shodno primjeni programa Evropa sad 2, koje je najavljeno za novembar, za isplatu oktobarske zarade", kazali su iz Vodovoda. 

Ako se osvrnemo na efekt uvećanja zarada u podgoričkom preduzeću Vodovod nakon usklađivanja kolektivnog ugovora sa granskim kolektivnim ugovorom, prema prvim projekcijama u novembru minule godine je uvećanje bilo 24%.

"Ukupan trošak zarada na mjesečnom nivou se uvećao za 120.000 eura, odnosno 1.440.000 eura na godišnjem nivou. Povećanje zarade usvajanjem granskog kolektivnog ugovora u novembru 2023. koji je upitan i pred ustavnim sudom, ali još uvijek nije razmatran inicijativa ustavnosti, iako je stručna javnost skoro pa jednoglasna, da isti nije ustavan, a nanio je značajne probleme radu vodovodnih društava", navodi se u odgovoru.

Opravdano ili ne, poskupljenje vode u Glavnom gradu je blizu, kako god bilo, krajem ove ili početkom nove godine.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се