Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

M.V.

19. 08. 2024. 06:30 >> 09:54
2

INSTITUCIJA EU

OLAF upozorio na šverc cigareta u Crnoj Gori

Evropska služba za suzbijanje prevara (OLAF) navela je u izvještaju o svom radu da je Crna Gora jedna od zemalja koje su obuhvaćene ilegalnom trgovinom cigaretama. Prikazali su da je u Crnoj Gori zaplijenjeno preko 62 miliona švercovanih cigareta.

U pitanju je izvještaj koji pokriva 2023. godinu, a navodi se da su operacije OLAF-a dovele do zapljene preko 616 miliona ilegalnih cigareta širom svijeta, uključujući 333 miliona cigareta zaplijenjenih na spoljnim granicama EU.

"OLAF je takođe pomogao da se zaplijeni 140 tona sirovog duvana i 6 tona duvana za lulu, sprečavajući gubitke od preko 151 miliona eura za budžete EU i nacionalne budžete. Pored toga, dojave iz OLAF-a dovele su do konfiskcije 144,34 miliona cigareta i 40 tona sirovog duvana izvan EU", navedeno je u izvještaju. 

Dodaje se da je krijumčarenje cigareta ponovo globalno pitanje.

"Jer su neke od zemalja uključenih u ilegalnu trgovinu bile udaljene poput Turske, Indonezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Crne Gore.  OLAF ima dugu iskustvo u pomaganju nacionalnim carinskim organima u borbi protiv trgovine švercovanim cigaretama širom svijeta. Takođe ima značajno iskustvo u pomaganju vlastima u pronalaženju i zatvaranju tajnih fabrika cigareta koje proizvode nedozvoljene i falsifikovane cigarete", ocijenjuje se u izvještaju. 

U jednom slučaju iz 2023. godine, kako se tvrdi, OLAF je pomogao vlastima da razbiju kriminalnu mrežu koja je proizvodila nedozvoljene cigarete u Španiji, a zatim ih krijumčarila širom Evrope. Mreža je imala veze sa Poljskom, Rumunijom, Grčkom, Italijom, Slovačkom i Ukrajinom, ukazano je. 

"OLAF je uspostavio mrežu za razmjenu informacija među istražiteljima koja je ubrzala prikupljanje i razmjenu podataka, pružila analizu, tehničku podršku i olakšala usvajanje zajedničke istražne strategije. Koordinirao je ovaj zajednički napor omogućavajući brzu akciju širom EU koja je rezultirala demontažom ilegalne fabrike u Španiji, hapšenjem 20 osoba i zapljenom približno 15 miliona falsifikovanih cigareta i devet tona sirovog duvana. Ukupni procijenjeni finansijski uticaj zaplijenjene robe, uključujući akcize i PDV, iznosio je oko 5 miliona eura", navedeno je u izvještaju. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се