Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

16. 08. 2024. 14:52 >> 15:25
Čitaj mi:

"HERALD" O VASU ULIĆU

Kako je propala drska zavjera da se preplavi Sidnej kokainom vrijednim 7,5 milijardi dolara

Australijski list "Sydney Morning Herald" objavio je novi tekst o Vasu Uliću, osumnjičenom narko-bosu koji je nedavno uhapšen u akciji "General", navodeći da je postojao globalni obim operacije koja je mogla da generiše zaradu od 7,5 milijardi dolara, na osnovu trenutne ulične vrijednosti od 300 dolara po gramu kokaina u Sidneju.

List ukazuje da je navodno kokain prenijet iz Kolumbije da bi se preradio u Ekvadoru. Prenosimo pisanje australijskog medija. 

"Vaso Ulić je pedantan planer. Ipak, ovog puta su se njegovi navodni planovi ozbiljno pokvarili, bukvalno su se raspalili u dimu.

Policija kaže da je nekada stručnjak za proizvodnju vina bio strastven u njegovanju jedne sasvim drugačije industrije: trgovini drogom u Australiji. 

Hapšenje Ulića prošlog mjeseca razotkrilo je drski plan da se u Australiju unese 2,5 tone kokaina što je spriječeno nizom neobičnih događaja.

U operaciji učestvovao i FBI

Ulić je uhapšen u globalnoj policijskoj operaciji u kojoj su učestvovali FBI, Europol i policija Novog Južnog Velsa u kojoj su u julu u crnogorskom glavnom gradu Podgorica uhapšeni i njegov sin Nikola Ulić, rođen u Australiji, i još 10 osoba. Dokumenti u kojima se navode optužbe crnogorskih vlasti protiv Ulića, do kojih je došao Herald, otkrivaju zaista globalni obim operacije, koja je mogla da generiše zaradu od 7,5 milijardi dolara, na osnovu trenutne ulične vrijednosti od 300 dolara po gramu kokaina u Sidneju. 

Djelimično finansirano iz bankovnih računa u poreskom raju na Kanarskim ostrvima, navodno je kokain prenijet iz Kolumbije da bi se preradio u Ekvadoru.

Kada je stigla iz Južne Amerike, policija tvrdi da je pošiljka trebalo da putuje kroz evropske luke i dalje do dubokih voda kod Novog Južnog Velsa. Tamo, 250 kilometara do mora, navodno je plaćena posada ribara da drogu prebaci na manji brod i uveze na planiranu adresu.

Kralj droge je svu komunikaciju o navodnoj zavjeri ograničio na šifrovane aplikacije podzemlja, sa kodnim imenima uključujući AC/DC, Robin Hood i Duran Duran. Navodno su dileri droge u Južnoj Americi dobili određene novčanice da pokažu jedni drugima, sa serijskim brojem kao dokazom identiteta.

Kriminalno udruženje je iznajmilo dva hangara u jezeru južno od Njukasla, odakle bi droga navodno bila distribuirana nakon što paketi oslobode luku u Sidneju.

Na svakom pakovanju kokaina od 25 kg utisnut je tajni simbol - pijetao, djetelina sa četiri lista ili potkovica - kako bi se označio njegov sadržaj. Grupa je navodno isplatila novac policiji, mornarici, pa čak i gerilcima u Južnoj Americi.

Ali stvari su pošle naopako. Aplikacije koje su koristili su ugašene – jednu aplikaciju, Anom, tajno je vodio FBI. Pakete su presrele kolumbijske vlasti i zamijenile ih bezopasnim bijelim prahom.

Kada je jedan avion preletio čamac u vodama Južne Amerike koji je navodno bio napunjen kokainom, njegova uspaničena posada zapalila je brod. Takođe se navodi da je drugi brod bio preopterećen drogom i nije mogao da napusti ekvadorski dok.

Pandemija je zatvorila granice, sprečavajući članove kriminalnog udruženja da dođu u Južnu Ameriku da nadgledaju. Panamski kanal je zatvoren, pa su planovi za slanje pošiljke kroz Evropu propali, umjesto toga, brod je bio primoran da plovi izazovnim  južnoameričkim rtom Horn da bi stigao do dubokih voda kod Novog Južnog Velsa. Ulićevi, navodno, ljudi na terenu u Sidneju uhapšeni su i izlaze pred sud. 

Neke od pošiljki presrele su južnoameričke vlasti i američka obalska straža, i oni su zamijenili kokain supstancom koju bi policija koristila u navodnoj akciji u Sidneju.

Ulić ostaje u pritvoru u Evropi, gdje će boravitinajmanje 30 dana.

Rođen u Albaniji, Ulić je emigrirao u Australiju ranih 1970-ih i radio je na Zlatnoj milji Kings Krosa, gdje je navodno igrao veliku ulogu u podzemlju Sidneja. Vratio se na Balkan početkom 2000-ih, preselivši se u Crnu Goru, gdje je formirao dom na periferiji glavnog grada Podgorice, sa privatnim vinogradom koji se uzgaja grožđem iz Južne Australije.

Crna Gora i Australija nemaju ugovor o ekstradiciji.

On je takođe uhapšen u Podgorici zbog optužbi za drogu 2017. godine Tada je tadašnji komandant jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala Australijske savezne policije Brus Hil rekao novinarima: „Možemo kategorično, bez ikakve sumnje, reći da je on jedan od glavnih ako ne i glavni u donošenju droge u Australiju…On je veoma sofisticirana kriminalna figura na visokom nivou”, naveo je Hil. 

Ulić uhapšen u julu ove godine

Kriminalna organizacija razbijena u akciji “General“ u julu ove godine, navodi se u tužilačkim spisima, formirana je radi prenošenja ogromne količine opojne droge kokain u međunarodnim razmjerama, pomorskim putem. Da je taj kokain dospio na evropsko tržište, kako se navodi, ta kriminalna grupa bi zaradila preko 221 milion eura.

Zbog šverca čak 2,5 tona kokaina crnogorska policija uhapsila je devet osoba među kojima su i poznati osumnjičeni crnogorski narko-bos Vaso Ulić, kao i Viktor Drešaj – jedan od osumnjičenih vođa kriminalne grupe Drešaj iz Tuzi.

Jedna od najvećih akcija hapšenja posljednjih godina u Crnoj Gori, kodnog imena „General“, sprovedena je u saradnji sa Europolom, Federalnim istražnim biroom – FBI i Upravom za suzbijanje narkotika – DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom – AFP.

Tokom pretresa nekretnina članova grupe u Crnoj Gori policija je zaplijenila 22 komada vatrenog oružja, 15 vozila, skupe satove i novac.

Osim Ulića i i Drešaja, uhapšeni su i Ulićev sin Nikola, Petar Miranović, Vukan Čoković, Mileta Božović, Radomir Dobriša, Marinko Prelević i Veselin Pavličić. U bjekstvu je vođa „kavačkog klana“ Radoje Zvicer, koji je osumnjičen da je zajedno sa Ulićem organizovao ovu kriminalnu grupu. Prijavljen je i Damir Mandić iz Podgorice. 

Policija i dalje traga i za Leonom Drešajem, bratom uhapšenog Viktora, Budvaninom Ivanom Delićem i Vukom Vulevićem iz Berana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније