Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Данило Петровић

29. 07. 2023. 16:09 >> 16:09

SP U PLIVANjU

Tri svjetska rekorda i nastavak dominacije Australije i Kejti Ledecki

Uzbudljiv sedmi dan na plivačkom turniru Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima u Fukuoki donio je tri zlatne medalje za Australiju, koja dominira plivanjem na 20. Mundijalu u vodenim sportovima.

U posljednjem finalu dana, trci mješovitih štafeta 4x100m slobodnim stilom, Moli O’Kalahan došla je do petog zlatnog odličja na šampionatu i čak četvrtog svjetskog rekorda u Fukuoki. Zajedno sa Šejnom Džek, svjetskim prvakom na 100 kraul Kajlom Čalmersom i Džekom Ketrajtom donijela je Australiji 13. zlato u Fukuoki, u najboljem vremenu ikada u ovoj disciplini – 3:18.83 minuta. Australijska štafeta tako je odbranila zlato iz Budimpešte. Na drugom mjestu je završila štafeta SAD-a, dok su podijum kompletirali takičari iz Velike Britanije.

Mnogo istorijskih trenutaka dogodilo se pretposljednjeg dana u Mundijala u Fukuoki. Posebno će se pamtiti plivanja Kejti Ledecki i Sare Šjostrom, najdominatnijih plivačica svih vremena u svjim disciplinama.

Ledecki je došla do šestog vezanog zlata na 800 metara kraul stilom. Trku u Fukuoki završila je u vremenu 8.08.87 minuta, i nakon 10 godina ostala neporažena na ovoj dionici. Zlata je osvajala u Barseloni 2013, Kazanju 2015, Budimpešti 2017, Gvangžuu 2019. i ponovo u Budimpešti prije godinu. Veliku prednost, oko pet sekudni, imala je u odnosu na novu azijsku rekorderku, Kineskinju Li Bingđie i novi rekorderku Okeanije, Ariarne Titmus, koja je porazila na 400 metara kraul uz svjetski rekord 3:55.38 minuta, postavljen prvog dana. Kejti Ledecki osvojila je nevjerovatno 16. individualno zlato, ukupno 26. svjetsku medalju.

Najbolja sprinterka svih vremena, Sara Šjostrom, peti put u nizu bila je najbrža na svijetu na 50 metara leptir stilom. Svjetska rekorderka trku u Fukuoki, za koju je čuvala snagu, zavšrila je za 24.77 sekundi, za 34 stotinke sporije od sopstvenog i svjetskog najboljeg vremena, a za 28 stotinki brže od nove azijske rekorderke, Kineksinje Žang Jufei i za skoro 70 skundi brže od Amerikanke Grečen Volš. 

Svega 15-ak minuta kasnije, Sara Šjostrom postavila je svjetski rekord na 50 metara kraul, osvojivši prvo mjesto u polufinalu u vremenu 23.61 sekundu, popravivši svoj lični rekord za šest stotinki.

Nakon svega 10 minuta svjedočili smo novom velikom rezultatu. Svjetska šampionka na 50 metara prsno, osvajačica zlata na dvostruko dužoj distanci u Fukuoki, Litvanka Ruta Mejlutite, izjednačila je najbolji rezultat svih vremena mlade Italijanke Benedete Pilato, 29.30 i zajedno sa njom boriće se za zlato sjutra od 13:09h po našem vremenu.

Drugu trku dana obilježio je iskusni australijski plivač, Kameron Mekavoj, koji je u 30. godini dočekao prvo individualno zlato. Momak koji je promijenio program treniga i okrenuo se sprintu na 50 metara kraul bio je najbrži u vremenu 21.06 sekunde, postavio rekord Okeanije i donio Australiji prvo muško svjetsko zlato u ovoj disciplini. Bio je za pola sekunde brži od fenomenalnog Ameikanca, Džeka Aleksija, srebrnog i na 100 metara slobodnim stilom, a prošlogodišnji šampion, Britanac Bendžamin Praud, osvojio je bronzu.

Dominaciju u leđnom plivanju kod dama nastavila je olimpijska šampionka Kejli Mekjuan. Nakon što je bila najbolja na 50 i 100 metara, 22-ogodišnja plivačica iz Redklifa pokazala je zašto je svjetska rekorderka i šampionka na 200 metara. Fenomenalnom zavšrnicom pretekla je Amerikanku Regan Smit, skoro sekundu bila brža od nje i treći put u Fukuoki ostavila je na drugom mjestu. Novu veliku medalju za Kinu donijela je 20-ogodišnja Peng Žuven, koja je bila treća.

Nakon dvije bronze u Marini Mase, Maksim Gruse dočekao je prvi svjetsko zlato u karijeri, četvrto za Francusku u Fukuoki.

Odlično plivanje Francuza na 100 metara leptir stilom oduševilo je trostrukog šampiona iz Japana, Leona Maršana, a Gruse je u trci proveo 50.14 sekundi, bio za 20 stotinki brži od Kanađanina Džoša Lienda, čija se odluka da preskoči finale na 50 metara kraul ispostavila ispravnom, jer je nakon bronze u Budimpešti došao do srebra u Fukuoki, našao se na stepeniku više u odnosu na debitanta na Mudnijalima, Ameikanca Dera Rouza, koji je kasnio 32 stotinke za Gruseom. Francuska je osvojila ukupno šest medalja, ali dijeli treće mjesto sa SAD po broju zlata i ima jedno manje od Kine!

Posljednjeg dana plivačkog nadmetanja u Fukuoki sedam finala. Sve kreće u 13:02h, muškim finalem na 50 metara u kom su prošlogodišnji osvajači medalja, Amerikanci Res i Armstrong i mladi Poljak Masiuk. Potom borba Mejlutite, Pilato, King i Van Nikerk za medalje na 50 metara prsno u ženskoj konkurenciji, pa muško finale na 1500 metara u kom će Finke, Velbrok i Hafnaui plivati za mjesto nasljednika Gregorija Paltrenierija. Svjetska rekorderka Sara Šjostrom glavna je favoritkinja u sprintu kraul stilom na 50 metara – brani zlato iz Budimpešte. Na kraju duža finala- žene 400 metar mješovito i muške i ženske štafete 4x100 metara takođe mješovito, za koje će se plivačice i plivači nadmetati u kvalifikacijama rano ujutru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније