Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

L.V. [ Beta ]

10. 08. 2022. 18:55 >> 18:52

CAF POKREĆE NOVO TAKMIČENJE

FIFA zabranila evropsku Super ligu, ali podržava afričku

Afrička fudbalska konfederacija (CAF) zvanično je danas pokrenula u Aruši, u Tanzaniji, svoju Super ligu, zatvoreno takmičenje koje će okupiti 24 kluba iz 16 zemalja.

Prvo izdanje Super lige trebalo bi da se održi od avgusta 2023. do maja 2024. godine uz nagradni fond od 100 miliona dolara.

"Afrička Super liga je veoma važna inicijativa. Jedno od glavnih pitanja u Africi je finansiranje. Naš cilj je da afrički klupski fudbal bude svjetske klase i da se takmiči sa najboljima u svijetu", rekao je predsjednik CAF-a Patris Motsepe.

Fifa je podržala novo takmičenje, dok se početkom 2021. suprostavila projektu istog tipa u Evropi, koji je trebalo da okupi 12 najvećih klubova Evrope.

"Super liga je uzbudljiv i jendistven projekat i srećni smo što možemo da pomognemo i podijelimo iskustvo koje smo akumulirali", rekao je predsjednik Fifa Đani Infatino.

Motsepe je dodao i da će se "dobit koju ostvari Super liga koristiti da afrički fudbal postane atraktivniji, da se osigura da igrači ostanu u Africi i da se poboljša kvalitet infrastukture".

Svaki od 24 kluba koji će učestvovati na početnom turniru dobiće početni godišnji prihod od 3.500.000 dolara za kupovinu igrača i plaćanje poreza.

Takmičenje će biti podijeljeno u tri grupe po osam timova geografski podijeljenih (sjever, centar-zapad i jugoistok).

Odabir učesnika će se vršiti na osnovu rezultata u afričkoj ligi šampiona i CAF kupu.

Pokretanje Super lige prvi je kritikovao vlasnik južnoafričkog kluba Kejptaun Siti Džon Komitis rekavši da će "Super liga ubiti afrčki klupski fudbal, i da se može reći zbogom nacionalnim ligama".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније