Парламентарни избори

25. 05. 2023. 21:50   >>  00:00 5

DEBATA

Kључне поруке представника листа на парламентарним изборима

Одржава се прва дебата на јавном сервису политичких странака и коалиција које учествују на парламентарним изборима 11. јуна. Представници политичких листа представили су своје програме и приоритете уколико освоје власт.

Владимир Лепосавић "Правда за све - др Владимир Лепосавић" истакао је да ће први кораци, који би за све политичаре и странке требали да буду, они који се најбрже могу остварити у смислу реформе и обећања датих грађанима.

"Први кораци за наше представнике у законодавној власти ће бити да одмах неизоставно гласају за деблокаду судства, у смислу гласа за избор врховног државног тужиоца, за избор недостајећег судије Врховног суда, као и три угледна правника члана Судског савјета. Наши представници у самом парламенту имају циљ да крену у рјешавање горућих питања која се брзо могу ријешити, а то су питања статуса лица грађана Црне Горе, питања држављанста лица која деценијама живе у Црној Гори, њој доприносе, а дискриминисани су. Сређивање бирачких спискова, реформе у смислу Закону о Влади у да се три основне гране у држави судство, здравство и школство деполитизују", нагласио је Лепосавић.

Мило Поповић - "Прво Црна Гора" (Покрет за промјене) казао је да су ови избори прекретница за Црну Гору, те да бирамо да ли желимо да живимо у држави и друштву које није уређено и демократско, и које није саграђено на демократским постулатима.

"ПЗП нуди сет економских, али и безбједносно-институционалних реформи. Црна Гора и даље није ослобођена држава. Након 30. августа, игром околности и утицајем центара моћи нијесмо реинституционализовали наш безбједносни сектор. ПЗП ће снажно направити искораке у реформи сектора безбједности, расформираћемо постојеће јединице и формирати професионалне органе који ће се одговорно разрачунати са организованим криминалом и корупцијом. Вјерујем да наши грађани тако нас препознају као оне који су личним ангажманом, референцама, борбом показали да су најкомпетентнији да се обрачунају са криминалом и корупцијом. Други сегмент су економске реформе и борба против сиромашта. Црна Гора нема јасан социо економски оквир у коме би се јасно таргетирале рањиве категорије. Понудићемо озбиљан прогам у којем је циљ да се успостави нова економска политика и бићемо одговори као и до сада", поручио је Поповић.

Андријана Радовић - "Преокрет за сигурну Црну Гору - Срђан Перић" Покрет Преокрет, наглашава да ће њихови први кораци бити ослобађање стега партитократије. Како је казала, ово је друштво под озбиљним политичким утицајем који уништава наш потенцијал и скреће са правог пута.

"Инсистираћемо на сигурном послу, сигурном стану и сигурном простору, да бисмо могли зауставити исељавање младих људи. У посљедњих 25 година Црну Гору је напустило 140.000 људи, то су два Никшића, и у систему нико то не доживљава као круцијалан проблем. Циљ је одрживи развој наших природних ресурса да би могли да говоримо о одрживој заједници. Морамо се вратити на концепт одговорности, политика мора бити концепт сигурности и одговораности. Ако не обезбиједимо 4.000 станова у четири године, као и минимум 100 солидних породичних бизниса ми морамо вратити мандате грађанима", казала је Радовић.

Др Драгица Перовић Ивановић - "Да. Ми можемо за грађанску Црну Гору!" (ГП МИ и Грађанска Црна Гора) истиче да не претендују да освоје власт, али ће уђи у парламент и њихова политика ће бити политика дисконтинуитета и у односу на прије и послије 30. августа. Бавиће се ревитализацијом посрнулог система и да изађемо из категорије земаља у транзуцији и хибридних режима.

"Прилагодићемо законодавство законима ЕУ чиме ћемо убрзати наш пут, јер на тај начин ћемо и доћи до просјечне плате од 1.500 еура којој сви тежимо. Вратићемо повјерење у институције система које је сада потпуно нарушено. Борићемо се против партијског запошљевања, јавним конкурсима и уз помоћ модерних технологија јавност ће моћи бити упозната који су то најбољи кандидати. Радићемо конкретне акције за пензионере којима ћемо повећати пензије на 450 еура и стазмјермо томе поваћати остале пензија да не би било уравниловке. Бавићемо се прерасподјелом социјалних давања, па дјеци која имају социјалну потребу додатак ће умјесто 30 бити 120 еура, а не морају добијати дјеца којима то заиста није потребно. Омогућићемо да сваки грађанин добије здравствену услугу на вијеме", истакла је Перовић Ивановић.

Илија Јановић - "На правој страни свијета" (ХГИ) наводи да су свјесни своје јачине, али и немјерљивог доприноса државотворности Црне Горе, те да ће инсистирати на стабилиним и јаким институцијама које су атрофирале и зауставиле процес еуроинтеграција.

"Влада у техничком мандату није искористила једну сјајну особу да приближи Црну Гору еуропроцесима. Треба се вратити уставним одредбама да смо грађанска држава, еколошка држава, држава социјале правде и владавине права. Ако ово поштујемо вратићемо државу на прави пут. Имамо толико богатства, а нападнуто је са превише измјена у грађевинском сектору, што утиче на животну средину свих нас и живот грађана", нагласио је Јановић.

Бојан Зековић - "За нашу кућу" (СДП) истиче да је неопходно да сви ову државу доживљавају као своју кућу и да се у том смислу и укућани понашају иако имају разлике.

"Обезбиједићемо квалитетно обазовање, да буде бесплатан боравак у вртићима, у основним школама поред уџбеника да има и продужени боравак, да се не улаже у вјерске школе поред свих проблема које има високо образовање. Неопходно је обезбиједити здравствене услуге квалитетне и у примјереном року. Борба против криминала и корупције, комплементирабњем правосудних институција, како би грађани добили правду. Имамо колапс ЕУ интеграција и то је за дубоку бригу, трпимо велику економску штету. И не треба нам да умјесто у ЕУ уђемо и затворени Балкан. Када се окупимо сложно око наше куће имаћемо промјене", казао је Зековић.

Никола Јановић - Коалиција "Заједно, за будућност која ти припада” (ДПС, СД, ЛП, ДУА) каже да први кораци морају бити формирање стабилне Влада. Та колаиција је како је истакао, темељно представила свој програм у свим друштвеним сферама и три су кључна циља.

"Да до 21. маја 2026., доведемо Црну Гору у ЕУ, унаприједимо стандард, па ће плате бити повећане за 50 одсто и на реалним основама, а не тако што ћемо да срушимо здравствени или пензиони систем. Мислићемо на пензионере чија ће минимална пензија бити 350 еура, остале од 20 одсто веће", поручио је Јановић.

Ник Ђељошај - "БЕСА За Европски развој" (Албански форум) истиче да је ово прилика и да се сумирају досадашњи резултати. Допринијели су највећој интеграцији Албанаца у институцијама, највеће инвестиције од државе и то ће наставити.

"Наставићемо да дајемо допринос мањинским и људским правима и животним питањима. Циљ је децентрализација власти, да се на локалне самоуправе пренесе предшколско и основно образовање, домови здравља, а на приморју да се општинама врате ингеренције над морским добром. Циљ је затварање кладионица и обезбјеђивање старачких пензија за све, без обзира на критеријуме који стоје сада у закону", казао је Ђељошај.

Адел Омерагић - "Јасно је! - Бошњачка странка - Ервин Ибрахимовић", наводи да ће ићи у неколико кљуучних праваца, али фокус ће бити равномјерни регионални развој посебно сјевера. Имали смо неколико инвестиција на сјеверу али крајње је вријеме да се инвестиције тамо усмјере, јер има јаке потенцијале и тиме ојачати читаву економију државе.

"Правац је и владавина права, борба против корупције и криминала и да нико не може бити изнад закона. Одмах након формирања владе ићи у правцу јачања европских интеграција и затварања поглавља", казао је Омерагић.

Душко Стијеповић - Коалиција "Храбро се броји" (Демократе и УРА) истиче да су на овој листи стручни и храбри људи који су дали кључни допринос у борби против криминала и корупције и то је приоритет и у наредном периоду.

"Годишње изгубимо милијарду и 750 милиона еура из буџета захваљујући корупцији. То се мора искоријенити, јер замислите шта би се са само са дијелом тог новца могло урадити. Ове три године урадили смо много веће плате, пензије, додаци...", казао је Стијеповић.

Милун Зоговић - Коалиција "За будућност Црне Горе" (НСД, ДНП, Радничка партија) је казао да након што су смијенили Мила Ђукановића та коалиција има два циља а то је стварање правне државе и економске реформе за изградњу социјално праведнијег друштва и равномјерније расподјеле друштвеног богатства.

"Да би дошли до правне државе процес који смо започели великим инсистирањем ДФ-а да се дође до усвајања тужилачких закона и ослобађања тужилаштва, потребно је и у другим гранама разбити опструкционе механизме бившег режима који не дозвољавају да институције профункционишу. Грашанима и држави мора бити враћено све што је опљачкано у посљедних 30 година и зато ћемо инсистирати на усвајању закона о одузимању имовине нелегалнотечене криминалом. Да овај закон о поријеклу имовине који је до сада био селективан то не буде више, да одухвати све од 1999. да неће моћи да га избјегну транзициони добитници. Морамо промијенити и Устав како би он дефинисао да не застаријевају кривична дјела из сфере криминала и корупције. Што се тиче економских реформи, додатно валоризовали пољопривредне потенцијале, искористити енергетски сектор као замајац развоја", поручује Зоговић.

Маида Горчевић - Покрет Европа сад наглашава да Црна Гора више нема времена за губљење, те да чврсто вјерује да ће Покрет бити јак ослонац нове владе која ће бити сервис свих грађана. Бориће се за бољи стандард, владавину права и друштво без дискриминације.

"Гарантујемо да годину након изгласавања те владе имаћемо 700 еура минималну зараду, 1.000 просјечну, 450 минималну пензију, седмочасовно радно вријеме и пуну запосленост. Велике пројекте које планирамо су двије брзе цесте и наставак ауто-пута. Један од циљева је и улазак у ЕУ затварањем поглавља", истакла је Горчевић.

Дарко Стојановић - Коалиција "За тебе" (СНП и Демос) наводи да ће њихов правац бити правац 43. Владе, гдје су испунили све што су обећали грађанима. И у наредном периоду ће радити на побољшању стандарда, како би пензије и плате омогућавале достојанствен живот грађана, као што су обезбиједили и највећи агробуџет у историји Црне Горе.

"Наставићемо да радимо на развоју пољопривреде, села, сјевера Црне Горе. Наставићемо да инфраструктирно, технички, кадровски унапређујемо здравствени систем како би сви грађани имали праву здравствену заштиту. Наставак борбе против корупције и криминална, заштита рањивих категорија друштва, продужетак породиљског одсуста, универзални дјечји додатак", казао је Стојановић.

Фатмир Ђека - Коалиција "Албанска алијанса" (ФОРЦА, Демократски Савез, Демократски Савез ЦГ и "Покрет Тузи") наглашава да су опредијељени за јасан пут ка ЕУ. Послије 30. августа 2020. и предсједничких избора у новој смо политичкој реалности и нијесу трчали да уђи у нове владе док се није искристалисала политичка слика.

"Дали смо максимална допринос и формирању државе и уласку у НАТО и на путу ка ЕУ. Желимо да подстичемо економски развој гдје живе Албанци, а то су углавном најсиромашније општине. Привукли смо као дио ове власти пуно инвеститора и на тај начин утицали на дијаспору да се враћају и улажу капитал у Црну Гору", казао је Ђека.

Владислав Дајковић - "Народна коалиција - сложно и тачка" (Демохришћански покрет, Права ЦГ, Слободна ЦГ, Демократска српска странка, Покрет за Пљевља) истиче да су се Срби коначно ујединили и њихови приоритети су борба против криминала и корупције, борба за породици кроз пронаталитетске мјере, борба да сачувају вриједности литија заједништво и слога.

"Ту је борба да поспјешимо туризам на приморју и оживимо сјевер. Мој приоритет је држављанство за све, бесплатна легализација објеката, јер грађани су нелегално градили због тога што их је лоша економска ситуација тјерала на то гашење фарика ратови, трећа тачка је и да Срби раде, јер статистика говори да је у институцијама Мила Ђукановића било свега пет одсто Срба", поручио је Дајковић.

Пратите нас на

Коментари 5

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се