Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

16. 10. 2014. 12:38   >>  12:35 1

EVO NAMIRNICA

Gdje ima najviše vitamina D?

Vitamin D veoma je važan u ishrani, jer sprečava nastanak depresije i jača imunološki sistem i kosti, a njegov nedostatak vezuje se za nastanak demencije i rahitisa. Evo liste namirnica koje sadrže najviše vitamina D.

 

 

Riba 

Opšte je poznato da riba sadrži obilje nutrijenata, a losos je definitivno jedan od najboljih izvora vitamina D. Međutim, ne može svako da priušti kupovinu ove namirnice, pa je dobra vijest da ga možete naći i u konzerviranoj tunjevini ili sardinama. 

Mlijeko 

Vjerujemo da se nećete začuditi što se na ovoj listi našla namirnica uz koju su odrasle mnoge generacije. Samo imajte na umu da mlijeko sa manjim procentom masnoće ima i manje vitamina D. 

Jaja 

Naravno, kao i sa ostalim namirnicama, ni sa jajima ne treba pretjerivati, a najbolja su organska i svježa, proizvedena na farmi gdje su kokoške na otvorenom. 

Svinjetina 

Ako volite meso, najbolji način da povećate unos vitamina D je da jedete više svinjetine. U suštini, meso generalno nije najbolji izvor ovog vitamina, ali od svih vrsta mesa, svinjetina ga sadrži najviše, naročito kad su rebarca u pitanju. 

Obogaćene žitarice 

Pretpostavljamo da ste do sada vjerovatno sto puta pročitali kako cerealije ne predstavljaju baš najbolji izbor za doručak. Ali, kao i sa ostalom hranom, sve zavisi od toga kako se hranite i koliko konzumirate ovu namirnicu. Ukoliko ne pretjerujete, biće odličan izvor nutrijenata, uključujući i vitamin D – najbolje bi bilo da prije kupovine pročitate deklaraciju. 

Šitake pečurke 

Nažalost, vitamina D nema mnogo u biljnom svijetu, a izuzetak nijesu ni pečurke - od svih vrsta najviše ga sadrže šitake. Jednostavno ih ubacite u omlet i dobili ste ukusan obrok pun D vitamina! 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније