Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

A.B. [ Magazin Politika ]

13. 10. 2024. 08:43 >> 08:47
Čitaj mi:

RIZNICA ZDRAVLJA

Plod dunje- vitaminska bomba i kraljica jeseni

Plod dunje je vitaminska bomba jeseni, jer sadrži velike količine vitamina C, vitamine A, E, PP, B1, B2, kao i kalijum, natrijum, cink, gvožđe, bakar, mangan, pektin i organske i neorganske kiseline.

Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Dunja se, nažalost, rijetko jede u sirovom stanju, već se najčešće prerađuje u kompote, želee, sokove, slatko ili se koristi za pravljenje čuvene rakije dunjevače.

Dunje su i odlični prirodni osveživači vazduha, pa ne čudi što su ih naše bake nekada davno čuvale na ormanima tokom zime.

Narodna medicina odavnina koristi dunje za liječenje. Zahvaljujući taninu i sluzi, ova voćka povoljno djeluje na rad crijeva i sprečava infektivne bolesti. Sadrži i dosta pektina, koji povoljno utiče na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i holesterola.

Sok od dunje se preporučuje protiv kašlja, asme i dijareje, dok se pečena ili kuvana dunja, zbog visokog sadržaja gvožđa, posebno pogoduje anemičnim osobama, ali je odlična i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože.

Dunja se upotrebljava i kod upale sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva, kao i za ublažavanje obilnih menstruacija.

Čaj liječi nesanicu i dijareju

Dunja je orijentalno voće koje uglavnom raste u centralnoj Aziji, Iranu i u zemljama Kavkaza. Uzgajala se i u staroj Grčkoj, gdje se smatrala simbolom ljubavi i plodnosti. 

Čaj od dunjinih sjemenki liječi nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od semenki liječi opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lijek za zaustavljanje dijareje.

Zbog njenih ljekovitih svojstava dunju u narodu često zovu „kraljica jeseni“, a čaj od ploda ove voćke blagotvorno djeluje na disajne tegobe, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa.

Svakodnevno konzumiranje dunje u sirovom stanju pokazalo se kao blagotvorno pomoćno sredstvo kod tuberkuloze, problema sa otežanim radom jetre, kod dizenterije, kao i kod bolesti očiju.

Sirova dunja se ne preporučuje osobama sa čirevima i drugim akutnim oboljenjima želuca, jer zbog snažnog adstringentnog dejstva, može dovesti do grčeva i pogoršati stanje.

Kompot od dunje se preporučuje kod problema sa crijevima ili želucem, dok je sok od ove voćke jedno od najboljih sredstava protiv dekubitusa (rana koje nastaju na tijelu uslijed dugog ležanja) opekotina, ispucale kože, svraba.

Dunja se dobro pokazala i u jačanju imuniteta što svima nama u zimsko vrijeme, a posebno sada u vrijeme epidemija virusa, dobro dođe.

Sezona berbe dunje pada krajem jeseni, pa je sada trenutak da uživate u svim njenim blagodetima i korisnim svojstvima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније