Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Glas Amerike/M.L.B.

25. 09. 2024. 17:03 >> 17:03
Čitaj mi:

novo istraživanje

Skoro svaki deseti Amerikanac pati od teške gojaznosti

Gojaznost je postojani problem u Sjedinjenim Državama, ali se broj osoba sa teškom gojaznošću - posebno žena - povećao u odnosu na prethodnu deceniju, pokazalo je novo vladino istraživanje.

Stopa gojaznosti u SAD iznosi oko 40%, prema studiji koja je sprovedena na oko 6.000 osoba u periodu od 2021. do 2023. godine.

Skoro svaki deseti ispitanik je imao tešku gojazanost, ustanovili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Teška gojaznost se skoro dva puta više pojavljuje kod žena nego kod muškaraca.

Ukupna stopa gojaznosti je, po svemu sudeći, opala u odnosu na studiju rađenu između 2017. i 2020, ali se promjena ne smatra statistički značajnom, budući da su brojke dovoljno male da postoji matematička šansa da stopa nije zaista opala.

Najvažnije otkriće je da rezultati pokazuju da se ukupna stopa gojaznosti u SAD nije značajno povećala u posljednjih deset godina, iako se stopa teške gojaznosti povećala sa skoro 8% iz studije obavljene 2013-2014, na skoro 10% koliko je konstatovano u najnovijem istraživanju. Prije toga, gojaznost je naglo rasla u SAD od 1990-ih, pokazuju federalne studije.

Merila gojaznosti i teške gojaznosti određuju se na osnovu indeksa telesne mase (BMI), što je kalkulacija zasnovana na visini i težini.

Za ljude čiji je BMI 30 ili veći od toga smatraju se gojaznim, a oni sa indeksom od 40 ili višim imaju tešku gojaznost. Smatra se da indeks tjelesne mase kao mjerilo ima manjkavosti, ali ga ipak i dalje masovno koriste ljekari prilikom procjenjivanja gojaznosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније