Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

A.B. [ B92 ]

22. 08. 2024. 21:57 >> 21:58
Čitaj mi:

RIZNICA ZDRAVLJA

Regeneriše jetru i snižava pritisak: Sok od cvekle je vitaminska "bomba"

Hipertenzija, odnosno visoki krvni pritisak, potencijalno je opasno stanje. Ako osoba ima visoki krvni pritisak, to znači da njeno srce mora da radi više nego inače kako bi pumpalo krv.

S vremenom to stvara dodatni pritisak na srce, krvne sudove i druge organe.

Osim toga, ako se ne liječi, može imati ozbiljne posljedice, kao što su moždani i srčani udari.

Poznato je da je ishrana glavni faktor koji doprinosi hipertenziji, a hrana sa visokim udjelom soli jedan je od glavnih krivaca.

To je zato što so pomaže tijelu da zadržava vodu, podižući krvni pritisak. Međutim, ono što jedemo i pijemo može imati i suprotan učinak.

Prema istraživanju iz 2015. godine, piće napravljeno od korenastog povrća moglo bi da snizi visoki krvni pritisak ako se konzumira svakodnevno.

Tim sa Univerziteta Queen Mary u Londonu otkrio je da svakodnevno ispijanje soka od cvekle ima značajan učinak na krvni pritisak. Otkrili su da čaša soka od cvekle od 250 mililitara rezultira prosječnim smanjenjem krvnog pritiska za oko 8/4 mmHg.

Mnogi učesnici studije vidjeli su da su se nivoi njihovog krvnog pritiska vratili u siguran raspon.

Istraživači su rekli da je to značajno jer se smatra da svako povećanje krvnog pritiska od 2 mmHg povećava vjerovatnost smrti od srčanih bolesti za sedam odsto, i moždanog udara za deset odsto.

Prednosti cvekle u snižavanju krvnog pritiska povezane su sa visokim nivoima dijetalnih nitrata pronađenih u ovoj biljci.

Glavna autorka studije, profesorka Amrita Ahluvalia, objasnila je da bolesti srca i krvnih sudova, koje mogu uzrokovati srčani i moždani udar, i dalje su najveći uzrok smrti širom svijeta.

"Međutim, za razliku od nekih drugih ozbiljnih bolesti, imamo sreću što možemo da pravimo određene promjene u načinu života koje dramatično poboljšavaju zdravlje našeg srca i krvnih sudova. Ovo istraživanje pokazalo je da dnevni unos anorganskih nitrata može biti jednako učinkovit kao medicinska intervencija za snižavanje krvnog pritiska, a najbolje je što ih možemo pronaći u cvekli i drugom lisnatom povrću", kazala je ona. 

Nedavno objavljen rad došao je do sličnog zaključka. Meta-analiza, objavljena 2022. godine, pregledala je sedam postojećih studija i zaključila da nitrati, koji se nalaze u soku od cvekle, snižavaju sistolni krvni pritisak.

Zaključeno je da je dnevna konzumacija soka tokom 60 dana dala najbolje rezultate.

Pored toga, sok od cvekle dobar je za krvnu sliku, za imunitet, ali i za jetru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније