Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.L.B./ Index.hr

17. 08. 2024. 08:50 >> 08:50
Čitaj mi:

NEPOŽELJNA HRANA

Ove tri namirnice usporavaju metabolizam

Ljeto je vrijeme za uživanje - bilo da se radi o zabavama na plaži, roštilju ili jednostavnom uživanju u poslasticama pod suncem.

Međutim, mnogi sezonski favoriti, za kojima često posežemo tokom toplih mjeseci, mogu imati skriveni negativan uticaj na naše zdravlje, posebno na metabolizam.

Hrana i pića sa visokim sadržajem kalorija i visoko prerađeni sastojci mogu usporiti sposobnost tijela da sagorijeva masti i pretvara hranu u energiju, što dovodi do neželjenog povećanja tjelesne težine.

Dijetetičari i nutricionisti Trista Best i Krutika Nanavati upozorili su na tri takve namirnice koje mogu da uspore metabolizam i otkrile određene zdravije alternative.

1. Čips

Čips je klasična ljetnja užina, ali može negativno da utiče na metabolizam. Rafinisani ugljeni hidrati u čipsu se brzo probavljaju, što dovodi do brzih skokova nivoa šećera u krvi i kasnijih padova.

Ovaj proces može usporiti vaš metabolizam, što otežava sagorijevanje dodatnih kalorija. Pored toga, visok sadržaj masti i kalorija može dovesti do povećanja tjelesne težine, posebno ako se konzumira u velikim količinama.

Zato čips možemo zamijeniti prženim kokicama, začinjenim začinskim biljem, ili probati hrskave štapiće od povrća (biber, šargarepa, celer...) sa humusom. Ove opcije sadrže manje kalorija i neće poremetiti metabolizam, ističu stručnjaci.

2. Kobasice

Kobasice su još jedan ljetnji favorit koji može poremijetiti metabolizam. Ovo prerađeno meso je često prepuno nezdravih masti, kalorija i natrijuma, što može usporiti vaš metabolizam i doprinijeti povećanju tjelesne težine.

"Kobasice često sadrže razne aditive, poput nitrita, nitrata, punila i ukusa. Obično su bogate zasićenim mastima, što doprinosi debljanju i povećava rizik od srčanih oboljenja", upozorava Nanavati. On preporučuje pileće ili ćureće kobasice kao niskokaloričnu opciju koja ne šteti metabolizmu.

3. Hot dog

Hot-dogovi su osnovna namirnica na ljetnjem roštilju, ali njihov visok sadržaj zasićenih masti, kalorija i aditiva može negativno uticati na metabolizam i zdravlje srca. Ovo prerađeno meso je povezano sa povećanjem tjelesne težine i može usporiti metabolizam, što otežava tijelu da sagorijeva višak kalorija.

"Kao i kobasice, viršle su pune aditiva i konzervansa. Osim toga, bogate su mastima i natrijumom, što može negativno da utiče na vaš metabolizam i zdravlje srca", ističe Nanavati.

Ona savjetuje da razmislimo o pečenju nemasnog mesa, kao što su kobasice od piletine ili ćuretine, ili da se odlučimo za alternativu na bazi biljaka koja ima manje zasićenih masti i kalorija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније