Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

02. 08. 2024. 10:15 >> 10:15
1

SAVJETI

Na tržištu postoji puno vrsta mlijeka – koje je najzdravije

Kada smo bili mlađi, kravlje mlijeko bilo je gotovo jedini izbor u prodavnicama. Danas, kad krenete u kupovinu teško je snaći se među toliko dostupnih opcija: kravlje, kozje, bez laktoze, sojino, bademovo...

 

Maloprodaja mlječnih alternativa porasla je na 2.4 milijarde dolara u 2020. u odnosu na 1.5 milijardi dolara u 2016. Prije osam godina jedna od tri osobe kupovala je biljna mlijeka, što je povećanje u odnosu na 2010. kada je takvu opciju birala jedna od pet osoba.

Ako se pitate koje je mlijeko najzdravije, morate znati da odgovor nije jednostavan. Ipak, obrano ili nemasno kravlje mlijeko često je prvi izbor dijetetičara.

“Ne postoji najzdravije mlijeko. Zavisi od vaših individualnih potreba i prehrambenih ciljeva”, kaže dijetetičarka Keli Tru za Parade, prenosi Index.hr.

Ona pojašnjava da je kravlje mlijeko dobar izvor kalcijuma i proteina, ali ima više zasićenih masnoća. Biljne alternative mogu imati manje masti, neke su bez laktoze, ali često nemaju proteina i zahtijevaju obogaćivanje kako bi odgovarale određenim nutrijentima koji se nalaze u kravljem mlijeku.

Kravlje mlijeko je odlično za one koji ga podnose
“Uopšteno, kravlje mlijeko dobar je izbor zbog svojih nutritivnih prednosti. Jedna od njegovih najznačajnijih razlika u odnosu na biljne alternative je sadržaj proteina. Proteini su neophodni za izgradnju i održavanje mišića”, dodala je Tru.

Njena kolegica, Edvin Klark, slaže se da je kravlje mlijeko odlično za one koji ga podnose.

“Prirodno je bogato kalcijumom i fosforom, oba su ova hranjiva sastojka važna za zdravlje kostiju. Osim toga, bogat je proteinima i aminokiselinom zvanom leucin, koji su potpora izgradnji i održavanju mišića”, napomenula je Klark.

Šolja obranog kravljeg mlijeka ima 80 kalorija, dok punomasno mlijeko ima 150. Dakle, ako odlučite piti kravlje mlijeko, birajte opcije s manje mlječne masti.

Sojino mlijeko je najbolja biljna alternativa
Kada je riječ o biljnim alternativama, preporuka dijetetičara je sojino mlijeko koje je na vrhu njihovih popisa najzdravijih mlječnih alternativa.

“Soja je jedan od rijetkih cjelovitih proteina biljnog porijekla. Odnosno, sadrži sve esencijalne aminokisjeline koje naše tijelo ne može samo da proizvede”, tvrdi Klark.

Tru kaže da možete da povećate nutritivne prednosti sojinog mlijeka ako se odlučite za ono obogaćeno kalcijumom, vitaminom D i vitaminom A i bez dodanih šećera.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније