Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

A.B. [ Nezavisne ]

05. 07. 2024. 19:20 >> 19:21
Čitaj mi:

naučnici otkrili

Grčki jogurt smanjuje rizik od dijabetesa

Ako imate dijabetes, važno je da se pridržavate savjeta ljekara, a to između ostalog podrazumijeva da vodite računa o ishrani.

Svakako, postoje i određene namirnice koje mogu da pomognu u smanjenju rizika.

Kako su naučnici otkrili, konzumacija grčkog jogurta može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa za 28 odsto.

Studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, otkrila je da je dovoljno konzumiranje 40 grama grčkog jogurta dnevno.

Grčki jogurt bez ikakvih aditiva, dakle bez šećera, zaslađivača, skroba, sirupa, ima dosta kalcijuma i proteina i bogat je cinkom, jodom i vitaminima B2, B12, D.

Studija je obuhvatila 3.502 odrasle osobe čije su navike u ishrani analizirane tokom 11 godina.

Naučnici su zaključili da fermentisani mliječni proizvodi, kao što su jogurt i svježeg sira, imaju nisku energetsku gustinu i da su takođe izvor vitamina K2, koji je ranije bio povezan sa nižim stopama insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.

S druge strane, mliječni proizvodi sa visokim sadržajem masti bili su povezani sa povećanjem rizika od dijabetesa tipa dva od devet odsto, a potrošnja fermentisanih mliječnih proizvoda sa niskim sadržajem masti bila je povezana sa 24 odsto smanjenim rizikom od dijabetesa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније