Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Бу. [ n1 ]

15. 07. 2023. 12:10   >>  12:20

VRIJEDI POKUŠATI

Samo deset minuta čitanja dnevno može da smanji anksioznost

Čitanje ima brojne prednosti za naše mentalno zdravlje, a može pomoći i u borbi protiv anksioznosti, posebno ako je riječ o praksi svjesnog čitanja.

 

Svjesno čitanje je čitanje kada su vaš um i tijelo najmirniji i najtiši – to jest čitanje kada je monolog zaustavljen, kada je vaše tijelo pripremljeno za čitanje i kada ste potpuno prisutni.

Ključno je pronaći neke prakse koje će vam pomoći da barem na kratko zaustavite unutrašnji monolog, njegujete tišinu i tjelesnu budnost, obratite pažnju na ono što je ispred vas i samo budite u činu čitanja.

Čak i samo deset minuta takvog čitanja može učiniti čuda za naše mentalno zdravlje i uticati na smanjenje anksioznosti, pokazuju podaci sa Univerziteta Kolorado.

Zašto se javlja anksioznost?
Kako nam kaže dr Andrej Prošev, specijalista psihijatrije, anksioznost je strepnja koju neko osjeća kada procijeni da cijela njegova životna situacija prevazilazi njegove mogućnosti. Drugim riječima, čovjek je uznemiren kada smatra da nije u stanju da se nosi sa životnim problemima.

Međutim, kako primjećuje dr Prošev, veoma je važno razlikovati anksioznost od straha, koji se često pogrešno tumači.

Anksioznost je stanje u kome je objekat nepoznat ili nedefinisan, opasnost i prijetnja dolaze sami od sebe, opis anksioznosti je nejasan, traje dugo, a osjećaj je vezan za budućnost.

U slučaju straha, objekat je poznat, opasnost i prijetnja dolaze iz okoline, opis je jasan, trajanje je obično kratko i akutno. Dakle, završava se čim nestane ‘opasnost’ ili ‘prijetnja’ poput važnog ispita ili sportskog takmičenja, kaže on.

Ovaj poremećaj se može razviti kada se suočimo sa novom životnom situacijom, kao što je gubitak posla, nova roditeljska uloga, prekid veze, ali i stresne situacije koje nas nepovratno mijenjaju ili neko drugo traumatično iskustvo.

To može biti izuzetno neprijatno jer osoba često ne razumije šta joj se dešava i na šta reaguje. Ali kada jednom shvati da mora nešto da uradi u vezi sa tim, uz psihoterapiju, čitanje je odlično sredstvo.

Čitanje smanjuje nivo stresa, opušta nas i daje nam vrijeme posvećeno sebi. Upravo zbog toga se pomenuto svjesno čitanje smatra jednom od tehnika koje mogu značajno pomoći u borbi protiv anksioznosti.

Kako se pripremiti za svjesno čitanje?
U početku je veoma izazovno smiriti svoj um i fokusirati se isključivo na tekst ispred sebe, ali nekoliko brzih koraka nam može pomoći u tome.

Za svjesno čitanje u početku birajte lakšu poeziju i prozu.

Pronađite mirno mjesto

Pronađite tiho mjesto bez ometanja sa malo ili nimalo ambijentalne buke ili kretanja u pozadini. Zvukovi i prizori oko nas odvlače pažnju sa teksta dok čitamo, čak i kada toga nismo svjesni.

Tišina i odsustvo kretanja u okruženju su vaši saveznici kada pokušavate da utišate unutrašnji monolog i nađete fokus prilikom čitanja.

Pronađite udoban položaj tijela

Napravite udoban, uspravan položaj tijela za čitanje. Kada ste uspravni i leđa su vam ravna, vaša dijafragma ima više slobode da artikuliše pluća, tako da dobijate najviše kiseonika u mozak, što vam pomaže da ostanete fokusirani.

Nasuprot tome, ležeći položaj ne pogoduje budnosti i svjesnosti.

Dišite duboko

Odvojite minut ili dva da se fokusirate na svoje disanje prije čitanja. To će vam pomoći da utišate spoljašnji svijet.

Postoji nekoliko načina da dišete svjesno, ali za početak pokušajte da sjedite u udobnom, uspravnom položaju, zatvorite oči i udahnite kroz nos, duboko i polako, a zatim izdahnite kroz usta. Obratite pažnju na fizičke promjene u svom tijelu.

U redu je imati misli tokom svjesnog disanja. Ako ovo praktikujete, lakše ćete očistiti svoj um, ali nije poenta da razbistrite svoj um. Poenta je da se fokusirate na svoje tijelo, na svoje disanje.

Nakon ova tri koraka, vaš um i tijelo su spremni za čitanje. Da biste započeli ovu praksu, izaberite lako štivo, a ne zahtjevne ili profesionalne tekstove, prenosi Zadovoljna hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније