Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Н1 [ R.B. ]

10. 04. 2023. 22:33 >> 22:34

OZBILjNE POSLjEDICE

Promjene koje se dešavaju tijelu kada ne spavamo dovoljno

Iako ćete zbog jedne ili dvije prekinute noći sna biti umorni, razdražljivi i gladni, to vjerovatno neće dovesti do daljih problema. Ali, nedostatak sna tokom dužeg perioda može da ima ozbiljne posljedice.

Doktor Martin Kinsel otkrio je kako nedostatak odmora može da utiče na endokrini sistem, i to na više načina.

"Endokrini sistem je sistem žlijezda, koje proizvode hormone, koji omogućavaju ćelijama da međusobno komuniciraju. Oni su odgovorni za skoro svaku ćeliju, organ i funkciju u tijelu. Iako hormonska neravnoteža može da bude kriva za nedostatak sna, nespavanje takođe može da prouzrokuje neuravnotežu hormona", objašnjava doktor.

Studije su pokazale da oni koji spavaju manje od sedam sati dnevno imaju tendenciju da više dobijaju na težini i imaju veći rizik da postanu gojazni za razliku od onih koji spavaju sedam sati, dodaje on.

 

Moguće posljedice:

  • Nivo stresa može da poraste
  • Mišići slabe
  • Raspoloženje opada
  • Libido se smanjuje
  • Nivo gladi se povećava
  • Može da dođe do opadanja kose

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније