Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Klix.ba ]

07. 10. 2024. 11:33 >> 11:33
Čitaj mi:

VIŠESTRUKE ZDRAVSTVENE KORISTI

Da li nam kafa produžava život

Za mnoge od nas jutra počinju ispijanjem šoljice kafe. To je poseban ritual i u djelovima svijeta nazvanim plave zone. Stanovnici ovih zona uz kafu piju vodu, čaj i vino.

 


Kako su potvrdile naučne studije, kafa može i da nam doda godine. Iako je kafa često tema o kojoj se žestoko raspravlja, pokazalo se da ima mnoge zdravstvene prednosti. Većina stogodišnjaka u regionima plavih zona pije do dvije ili tri šoljice crne kafe dnevno.

Američko udruženje za srce otkrilo je da je konzumiranje kafe, i sa kofeinom i bez kofeina, povezano sa manjim rizikom od ukupne smrtnosti. Druge studije potvrđuju da ljudi koji piju kafu žive duže od onih koji je ne piju i da imaju manji rizik od rane smrti.

Kako su potvrdile naučne studije, kafa utiče na očekivani životni vijek i opšte zdravlje.

Obezbjeđuje esencijalne antioksidanse
Kafa slična vinu Cannonau sa Sardinije jeste lisnato zeleno povrće u vidu bobica koje sadrži polifenole koji su efikasni u neutralizaciji slobodnih radikala i pomažu u prevenciji nekih bolesti.

U studiji koju je objavio The Journal off Nutrition, napici kao što su kafe i vina smanjili su rizik od hroničnih degenerativnih bolesti. Za većinu Amerikanaca, kafa daje više od obične energije – to je izvor dnevne doze oksidanasa.

Kafa poboljšava raspoloženje
Postoji jaka veza između kafe i našeg raspoloženja, posebno kod ženskog dijela populacije.

U studiji koju je objavio Archives of Internal Medicine, istraživači su otkrili da žene koje piju dvije do tri šoljice kafe sa kofeinom dnevno imaju 15 odsto manje šanse da postanu depresivne tokom perioda od 10 godina. Studije su pokazale da pacijenti sa depresijom umiru u prosjeku pet godina ranije od onih bez dijagnoze depresije. Oni takođe ističu gubitak i nedostatak produktivnih, zdravih godina.

Može da smanjiti upalne procese
Iako kafa nije magični lijek protiv starenja, ona ima direktne prednosti koje mogu doprinijeti ukupnom zdravom životu i manjem riziku od bolesti povezanih sa starenjem prouzrokovanih upalom. Studija koju je objavio European Journal of Neurology otkrila je da je unos kofeina iz kafe povezan sa znatno manjim rizikom od Alchajmerove bolesti.

Kafa smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Stogodišnjaci u regionima plavih zona žive dugo, uglavnom bez srčanih bolesti, gojaznosti i dijabetesa. NJihova ishrana je bogata biljnom hranom bogatom hranljivim materijama koja podržava zdrav život, ali takođe svakodnevno konzumiraju kofein. U studiji koju je objavila JAMA, redovna konzumacija kafe, posebno kafe sa punim kofeinom, povezana je sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Može smanjiti rizik od raka prostate
U studiji koju je vodila Harvardska škola javnog zdravlja, istraživači su otkrili da muškarci koji piju kafu i konzumiraju i kofeinske i beskofeinske sorte imaju manji rizik od razvoja raka prostate. Učesnici koji su najviše konzumirali na kraju su imali 20 odsto manji rizik od ostalih učesnika. Rak prostate je najčešća vrsta raka kod Amerikanaca poslije raka kože.

Mnogi stručnjaci preporučuju francusku presu ili metodu prelivanja, jer zahtijeva najmanju obradu i zadržava ukus kafe i antioksidanse.

Naravno, ne treba vjerovati da je kafa taj čarobni napitak koji produžava život.

Stručnjak za dugovječnost i saradnik u časopisu Nacionalna geografija Den Buetnera izdvojio je specifičnu vrstu kafe nazvanu „ikarija” ili turska kafa.

Uobičajeno ispijanje kafe povezano je sa produženim životnim vijekom, zahvaljujući priličnoj količini antioksidanasa, kao i kofeina i trigonelina, koji mogu da podrže kognitivno funkcionisanje.

„Kafa se prvo melje, pa se prokuva, a taj proces izvlači ulja i polifenole koji su dobri za srce”, ističe Den Buetner.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније