Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Glossy ]

30. 09. 2024. 13:45 >> 13:45
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJE

Kako boja i oblik šoljice utiču na ukus kafe

Mnogi različiti faktori utiču na to kako ćemo uživati u kafi – od finoće mljevenja i naših godina, do temperature napitka dok se hladi.

 

Ali, da li ste ikada zaista razmišljali o samoj šolji iz koje pijete kafu?⁠ ⁠ Sve veći broj istraživanja pokazuje da oblik šolje ima veći uticaj na iskustvo pijenja kafe nego što smo prvobitno mislili. Brazilska neuronaučnica Fabijana Karvaljo sa Univerziteta Kampinas, bavi se proučavanjem kako naša čula reaguju na spoljašnje stimuluse, uključujući posude iz kojih konzumiramo piće. Ona je 2018. godine objavila rad koji sugeriše da oblik šolje utiče ne samo na naše celokupno uživanje u određenoj kafi, već i na to kako opažamo slatkoću i kisjelost omiljenog napitka.

Istraživanje dr Karvaljo se zasnivalo na studiji koja je sugerisala da težina, tekstura i oblik kafe šoljica imaju veliki uticaj na naša čulna iskustva.⁠ ⁠

Uticaj psiholoških faktora
Naša percepcija ukusa nije samo pitanje fiziologije, već je i duboko povezana sa psihološkim faktorima. Očekivanja koja stvaramo na osnovu izgleda šoljice mogu uticati na to kako interpretiramo ukuse. Na primjer, kafa iz šoljice jarkih boja može se percipirati kao manje gorka, jer svijetle boje često asociramo sa slatkoćom ili blagim ukusima.

Dr Fabijana Karvaljo i njen tim koriste ove podatke ne samo da bi bolje razumjeli kako funkcioniše ljudska percepcija ukusa, već i kako bi unaprijedili dizajn šoljica za kafu i drugih proizvoda koji koriste čula kao dio iskustva konzumacije. Ova istraživanja mogu imati primjenu u ugostiteljstvu, gdje male promjene u obliku i dizajnu šoljica mogu značajno promijeniti način na koji gosti uživaju u kafi.

Oblik šoljice i percepcija ukusa
Različiti oblici i boje šoljica za kafu mogu značajno da utiču na percepciju ukusa.
Oblik šoljice može promijeniti način na koji doživljavamo teksturu i aromu kafe. Na primjer, šoljice sa širokim otvorom često omogućavaju veću disperziju arome, što dovodi do intenzivnijeg mirisnog doživljaja, a time i percepcije bogatijeg ukusa. S druge strane, visoke i uske šoljice mogu koncentrisati aromu, pa kafa može djelovati snažnije i gorče.

Boja šoljice i očekivanja
Boja šoljice, takođe, igra ključnu ulogu u percepciji ukusa. Dr Fabijana Karvaljo i njeni saradnici pokazali su da šoljice različitih boja mogu da izazovu različite emotivne i senzorne odgovore kod ispitanika.

Bijele šoljice: Ova boja često dovodi do jače percepcije gorčine kafe, vjerovatno zato što stvara kontrast sa tamnom bojom kafe, vizuelno pojačavajući njenu intenzivnost.

Zlatne i srebrne šoljice: Ove metalne nijanse mogu stvoriti asocijacije na luksuz i eleganciju, što može da dovede do toga da kafa bude doživljena kao „bogatija” i kvalitetnija. Zlatne šoljice, u poređenju sa srebrnim, često izazivaju osjećaj topline i slatkoće.

Šarene šoljice: Jarke boje ili zanimljivi uzorci mogu učiniti iskustvo ispijanja kafe zabavnijim i opuštenijim, pa se ukus može činiti prijatnijim i mekšim, zbog pozitivne asocijacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније