Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Glossy ]

24. 07. 2024. 09:37 >> 09:37
Čitaj mi:

IZ UGLA PSIHOLOGA

Ne želim, je dovoljan razlog da se kaže ne

Kada prestanete da radite ono što ne želite, vaš život se neizmjerno mijenja, smatraju stručnjaci.

 


Treba da idete na večeru, a ne želite da prisustvujete? Znate da će biti savršeno prijatno, ali vama se ne ide. Psihoterapeut Nensi Kolier smatra da treba da izdržite i uradite baš onako kako vi želite - bez razmišljanja da li treba i da li to drugi od vas očekuju.

Ženama je tako teško da kažu ne, da poštuju ono što želimo i ne želimo, smatra terapeutkinja.

"Stalno radimo ono što bi trebalo da radimo, jer nas to čini „dobrim” majkama, partnerima, prijateljima, ljudima ili jednostavno „dobrima”. Sve je to obično šifrovano jer čini nekog drugog srećnim, zadovoljava ono što neko drugi želi ili sprječava ono što neko drugi ne želi. Takođe, mi kažemo da na osnovu toga kako će naše „da” uticati na percepciju drugih ljudi o nama i da li će naše „da” učiniti da izgledamo bolje u njihovim očima ili dopadljiviji. Ali, da žena kaže ne, samo zato što ne želi nešto da uradi, bez velikog i valjanog opravdanja ili izvinjenja, izgleda neprirodno i osjeća se pogrešno i nezasluženo. Ipak, zaista je u redu reći ne samo zato što ne želite nešto da uradite. Štaviše, ono što sam i sama naučila tokom vremena svako treba da slijedi svoje prirodne interese, želje, čežnje", smatra Kolier, a prenosi Psyhology Today.

Prema njenim riječima, kada sebi date dozvolu da siđete sa trake za trčanje, vaša prirodna želja raste. Otkrivate da radite stvari koje zaista želite da radite i da se družite sa ljudima koje zaista želite da vidite, bez napora.

"Možda niste žena kakva je trebalo da postanete. U isto vrijeme, počinjete da vjerujete svojim prirodnim instinktima i vjerujete da možete da kreirate život koji vas čini srećnim, bez sile — život koji je u skladu sa onim ko ste zapravo. Najbolje čuvana tajna za žene je da je dopuštanje sebi da budemo ono što jesmo i da slijedimo sopstvenu jedinstvenu istinu, zapravo put do naše prave sreće i našeg dragocjenog života“, zaključuje Kolijer.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније