Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

23. 07. 2024. 12:30 >> 12:30

ADIDAS

Bela Hadid izbačena iz reklamne kampanje zbog propalestinskih stavova

Prema web-portalu TMZ, Hadid, koja je palestinskog porijekla, sprema se da vodi pravnu bitku protiv kompanije Adidas i angažovala je pravni tim.

 

Prošle nedjelje, Adidas je Belu Hadid, manekenku poznatu po svojim propalestinskim stavovima, izbacio iz reklamne kampanje za retro tenisice SL72, originalno dizajnirane za Olimpijske igre u Minhenu 1972.

Sprema se pravna bitka

Značajno je da Bliski istok i Sjeverna Afrika imaju 39 odsto udijela u prometu Adidasa, a Hadidina kampanja za Adidas SL72 tenisice povučena je zbog reakcije lobističkih grupa i institucija koje podržavaju Izrael.

Prema web-portalu TMZ, Hadid, koja je palestinskog porijekla, sprema se da vodi pravnu bitku protiv kompanije i angažovala je pravni tim.

"I dalje se uspostavljaju veze sa užasnom tragedijom koja se dogodila na Olimpijskim igrama u Minhenu zbog naše nedavne kampanje SL72. Ove veze nisu namjerne i izvinjavamo se za bilo kakvo uzrujavanje ili nevolju uzrokovanu zajednicama širom svijeta. Napravili smo nenamjernu grešku", objavio je Adidas na Instagram nalogu.

Adidas, jedan od najvećih svjetskih brendova sportske odjeće, zapošljava 59.000 ljudi širom svijeta i prošle godine ostvario neto prihod od prodaje od 21,4 milijarde eura.

Evropa, Bliski istok i Afrika (EMEA) imaju 39 odsto udijela u prihodima od prodaje kompanije do 2023. godine, Sjeverna Amerika 25 odsto, Kina 15 odsto, a azijsko-pacifička regija i Latinska Amerika po 11 odsto.

 

Optužena za anisemitizam

Adidasova neto prodaja u regiji EMEA smanjena je za četiri odsto u 2023. u odnosu na prethodnu godinu i pala je na oko 8,9 milijardi dolara. Njemačka kompanija je 2023. završila s gubitkom od 63,4 milijuna dolara.

Hadid, američka manekenka palestinskog porijekla, uklonjena je s reklame za tenisice za koje je bila zaštitno lice, nakon objave na zvaničnom X nalogu države Izrael.

U toj objavi, Hadid je optužena za antisemitizam uz tvrdnje da poziva na nasilje.

Glasnogovornik proizvođača sportske odjeće i opreme Adidas se izvinio, tvrdeći da je Hadidova pojava u reklami za tenisice korišćene na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. izazvala "tugu i uznemirenost".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније