Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

23. 07. 2024. 12:34 >> 12:34

"NIKAD NIJE KASNO"

Britanska fizičarka (98) dobila doktorat 76 godina poslije revolucionarnog otkrića

Britanska fizičarka Rozmari Fauler (98), koja je odustala od doktorata prije 76 godina da bi imala porodicu, dobila je počasni doktorat na svom bivšem univerzitetu. Fauler je poznata po otkriću čestice kaona tokom doktorskog istraživanja kod Sesila Pauela na Univerzitetu u Bristolu 1948. godine, što je doprinijelo njegovoj Nobelovoj nagradi za fiziku 1950. godine.



Njeno otkriće dovelo je do revolucije u teoriji fizike čestica, koja se i dalje pokazuje tačnom, kao što je predviđanje čestica poput Higsovog bozona, prenosi Gardijan.

Fauler je međutim napustila univerzitet bez završenog doktorskog studija da bi se udala za kolegu fizičara Pitera Faulera 1949. godine, a tu odluku je kasnije opisala kao “pragmatičnu” nakon što je rodila troje djece u poslijeratnom periodu.

Sada joj je rektor Univerziteta u Bristolu ser Pol Nurs dodijelio titulu počasnog doktora nauka, na privatnoj ceremoniji u blizini njenog doma u Kembridžu.

Fauler je rekla da se osjeća “veoma počašćeno”, ali je dodala:

“Od tada nisam uradila ništa što bi zaslužilo posebno poštovanje”.

Nurs je pohvalio njenu “intelektualnu strogost i radoznalost”, koja je “utrla put kritičkim otkrićima koja nastavljaju da oblikuju rad današnjih fizičara i naše razumijevanje univerzuma”.

Kada je imala 22 godine, Fauler je primijetila česticu koja se raspala na tri djelića, vrstu subatomske čestice.

“Odmah sam znala da je to novo i da će biti veoma važno. Vidjeli smo stvari koje ranije nisu bile viđene, to su bila istraživanja fizike čestica. Bilo je vrlo uzbudljivo”, navela je ona.

Trag, kasnije označen kao K, bio je dokaz nepoznate čestice, sada poznate kao kaon ili K mezon.

Godinu dana nakon otkrića, Fauler je napustila univerzitet pošto je svoje otkriće objavila u tri akademska rada.

Fauler je rođena u Safolku 1926. godine i kao dijete je briljirala u matematici i prirodnim naukama. Bila je jedina djevojka u svojoj generaciji koja je išla na univerzitet.

Postala je jedna od prvih žena koja je dobila prvu nagradu iz fizike, a njeno troje djece je takođe studiralo prirodne nauke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније