Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

05. 07. 2024. 11:29 >> 11:29
Čitaj mi:

VRIJEDI ZNATI

Ovo su najskuplji svjetski antikviteti

Antikviteti su oduvijek fascinirali kolekcionare i istoričare, često dostižući astronomske cijene na aukcijama. Ovi predmeti, od drevnih artefakata do izuzetnih komada namještaja, imaju ogromnu istorijsku i kulturnu vrijednost.



Privlačnost posjedovanja dijela istorije tjera kolekcionare da troše milione. I oni koji imaju na tome često ne štede i ne žale, a sada vam predstavljamo neke od najskupljih antikviteta ikada prodatih, od kojih svaka ima svoju jedinstvenu priču i značaj.

Vaza iz dinastije Piner Ćing
Vaza dinastije Piner Ćing, komad kineskog porcelana iz 18. vijeka, drži rekord za najskuplji antikvitet ikada prodat. Ova vaza, ukrašena složenim cvjetnim dizajnom i živim bojama, otkrivena je u skromnoj kući u Pineru u Londonu. Prodata je za zapanjujućih 80,2 miliona dolara na aukciji 2010. godine. Izuzetno zanatsko umijeće i istorijski značaj vaze, koji datira iz dinastije Ćing čine je cijenjenom među kolekcionarima.

Ru Guaniao posuda za pranje četkica
Ru Guaniao posuda za pranje četkica, malo jelo iz dinastije Nortern Song, postavila je svjetski rekord za kineski porcelan 2017. godine. Skromnih dimenzija ovo 900 godina stara posuda je „veoma važna i izuzetno rijetka”. Prodata je za 37,68 miliona dolara u Hong Kongu. Intenzivna plavo-zelena glazura činije i šara „pucketanja leda” doprinose njenoj visokoj vrijednosti.

Nevjerovatan kredenac
Kabinet za badminton, raskošan komad namještaja napravljen u Firenci u 18. vijeku, poznat je po svom složenom dizajnu i upotrebi dragocjenih materijala i ima složene dodatke od poludragog kamenja. Ovo remek-djelo je prodato za 36 miliona dolara.

Persijski tepih u vaznoj tehnici
Persijski tepih sa imanja Vilijama Endrjuza Klarka prodat je za nevjerovatnih 33,76 miliona dolara 2013. godine. Ovaj tepih od srpastih listova, svitka od vinove loze i palmete u tehnici vaze, vjerovatno iz Kirmana, u jugoistočnoj Persiji, daleko je premašio sve procjene. Stanje, očuvanost i rijetkost tepiha odigrali su značajnu ulogu u postizanju ove rekordne sume.

Spise Leonarda da Vinčija
Zbirka naučnih spisa i skica Leonarda da Vinčija je još jedan visoko cijenjeni antikvitet. Ovaj rukopis, koji je kupio Bil Gejts 1994. za 30,8 miliona dolara, nudi uvid u da Vinčijev genijalan um.

Zmajeva stolica
Zmajeva stolica, koju je dizajnirala irska dizajnerka Eilen Grei, upečatljiv je komad namještaja 20. vijeka. Ova stolica, sa motivom zmaja i napravljena od lakiranog drveta, prodata je za 27,8 miliona dolara. Jedinstveni dizajn stolice i slava njenog tvorca čine je poželjnim predmetom među kolekcionarima.

Superkompilacijski sat
Superkomplikacijski sat je čudo horologije. Napravljen rukama bankara Henrija Grejvsa mlađeg 1925. godine, ovaj džepni sat ima 24 komplikacije, uključujući vječiti kalendar i nebeski grafikon. Prodat je za 24 miliona dolara na Sotbijevoj aukciji 2014. godine, čime je oborio prethodni rekord. Zamršen dizajn sata i inženjersko umijeće potrebno za njegovo kreiranje čine ga remek djelom mjerenja vremena, piše Times of India.

Vaza dinastije Ćing
Još jedan izuzetan antikvitet je vaza iz dinastije Ćing, koja je prodata za 19 miliona dolara na Sotbijevoj aukciji 2010. godine. Ova kineska vaza iz 18. vijeka poznata je po izvrsnoj izradi i živim bojama. Kitnjasti cvjetni dizajn vaze i istorijski značaj iz doba dinastije Ćing čine je veoma atraktivnim komadom među kolekcionarima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније