Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ RTS ]

05. 07. 2024. 10:15 >> 10:16
1

PREPORUKE

Znate li gdje je zaista najsigurnije sjediti u vozilu?

Uvriježeno je mišljenje da je zadnje sjedište, posebno zadnje desno sjedište, najsigurnije mjesto u vozilu. Ali istraživanje nezgoda koje je sprovelo njemačko udruženje osiguravatelja za nezgode (UDV) pruža nove uvide.



Analiza na početku pokazuje da je samo deset odsto osoba ozlijeđenih u prometnim nesrećama sjedilo na zadnjem sjedištu. Međutim, ovaj broj treba uzeti u kontekst jer su na većini putovanja stražnja sjedišta prazna.

UDV takođe ističe da je u sličnim situacijama nesreća oko 70 odsto ozljeda na zadnjim sjedištima bilo jednako ozbiljno kao i na prednjim sjedištima. U oko 20 odsto slučajeva ozljede su bile i teže, prenosi t-online.

To se pripisuje činjenici da putnici na zadnjem sjedištu često nisu pravilno vezani ili sjede u položajima koji povećavaju rizik od ozljeda u slučaju nesreće, prenosi Fenix Magazin.

Drugi razlog povećanog rizika od ozljeda na zadnjem sjedištu je lošiji kvalitet sigurnosne opreme. Dok su zatezači pojaseva, ograničivači sile pojaseva i vazdušni jastuci obično standardna oprema na prednjim sjedištima, ove sigurnosne značajke često su dostupne samo kao opcija na stražnjim sjedištima.

Zanimljivo je da je vozačeva strana najsigurnije mjesto u automobilu, jer su mnogi sigurnosni sistemi dizajnirani da štite vozačevu stranu. Za djecu, međutim, stručnjaci i dalje preporučuju sredinu zadnjeg sjedišta, jer to nudi najveću zonu gužvanja u svim smjerovima, a djeca su najbolje zaštićena u posebnim dječjim sjedalicama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније