Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

05. 07. 2024. 08:59 >> 08:59

ITALIJANSKI TUŽIOCI OTKRILI

Eksploatacija u svijetu visoke mode: Torba košta 3.000 eura – za rad plaćeno 60

Italijanski tužioci su otkrili u lancima proizvodnje Diora i Armanija mizerno plaćanje radnika i nehumane uslove rada kojima su izloženi, prenose Biznis insajder i Vol strit džurnal.



Kako navode, istraga je otkrila da dobavljači trećih strana, prvenstveno kompanije u kineskom vlasništvu, iskorišćavaju radnike za proizvodnju Dior torbi za samo djelić njihove maloprodajne cijene.

Luksuzni modni brend Dior, u vlasništvu LVMH-a, proizvodio je njihove torbe za 57 dolara i prodavao ih za 2.780 dolara. Slično tome, drugi luksuzni brend Armani učestvovao je u sličnim malverzacijama, plaćajući 99 dolara po torbi izvođačima, koje su prodavali za više od 1.900 dolara u svojim prodavnicama.

Radnici su bili izloženi brutalnim uslovima da non-stop izbacuju torbe. Istraga je otkrila da su radnici spavali u vrećama za spavanje i radili bez ikakvih pauza. Izvještaj Rojtersa otkrio je detalj o ekstremnoj potrošnji električne energije kako bi se osiguralo da radnici izbacuju torbe poput mašina, danju i noću.

Većina radnika bili su kineski ilegalni imigranti, koji žive u Italiji bez odgovarajuće dokumentacije. Da bi se ubrzao proces proizvodnje, eliminisani su sigurnosni uređaji na mašinama za lijepljenje i četkanje. Ovo ozbiljno smanjenje troškova u proizvodnji omogućilo je Dioru da prodaje torbe sa pozlaćenim cijenama od preko 1.000 dolara i održava visoku maržu.

Milansko pravosuđe izdalo je nalog da se obje proizvodne jedinice Diora i Armanija stave pod nadzor.

Fabio Roja, predsjednik suda u Milanu, istakao je dva problema a to su eksploatacija i nelojalna konkurencija.

„Primarna briga je maltretiranje radnika, uključujući zakone o radu, zdravlje i bezbjednost, radno vrijeme i plate. Pored toga, postoji značajan problem sa nelojalnom konkurencijom koja tjera kompanije koje ispunjavaju uslove sa tržišta“, rekao je on za Rojters.

Tužilaštvo je naglasilo da ovakva kršenja pravila o radu nisu izolovani incidenti, već raširena i ukorijenjena praksa u industriji luksuzne robe. Ove prakse omogućavaju luksuznim brendovima da maksimiziraju profit na račun radnih prava i fer konkurencije.

„To nije nešto sporadično što se tiče pojedinačnih proizvodnih serija, već generalizovana i konsolidovana metoda proizvodnje“, navodi se u sudskim dokumentima.

U svijetlu ovih nalaza, Dior je obezbijedio memorandum u kojem su navedena poboljšanja svog lanca snabdijevanja, navodi Vol strit džurnal. LVMH, Diorova matična kompanija, upravlja širokom mrežom dobavljača i partnera, koja se sastoji od 2.062 dobavljača i koja je sprovela 1.725 revizija prošle godine, kao što je navedeno u izvještaju o ekološkoj i društvenoj odgovornosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније