Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

04. 07. 2024. 11:18 >> 11:18

"SIMBOL NAGRADE"

Kako je Njujork dobio nadimak Velika jabuka?

Nadimak Velika jabuka potiče iz 1920-ih godina, piše Instagram stranica "porijeklo_riječi", i odnosi se na značajnu nagradu u obliku velike jabuke koju su dobijali pobjednici njujorških konjičkih trka.



Kako objašnjava „porijeklo_riječi„, sportski novinar Džon Dž. Fic Džerald čuo je u Nju Orleansu kako afroamerički konjušari trke u Njujorku nazivaju „velika jabuka“, pa je po tome i nazvao svoju kolumnu „Oko Velike jabuke“.

Iako su Fic Džeraldovi članci imali relativno malu publiku, ideja da „velika jabuka“ simbolizuje vrhunac najpoželjnijih nagrada i postignuća postala je popularna širom zemlje.

Nadimak je oživljen ranih 1970-ih kao dio turističke kampanje za poboljšanje imidža grada.

Grad se tada suočavao sa ekonomskim problemima i visokom stopom kriminala.

Kampanja je bila zasnovana na ideji da „morate biti malo ludi da biste živjeli u Njujorku“.

Bedževi, majice i leci sa gradskim horizontom prikazanim na jabuci dijelili su se svuda po gradu, pozivajući posjetioce da „zagrizu“ Veliku jabuku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније