Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Forbes ]

01. 07. 2024. 08:48 >> 08:48

ROK JE DO 27. JULA

Želite da živite u Italiji? Toskana će vam platiti 30.000 eura da se preselite tamo

Da li ste ikada zamišljali život pod toskanskim suncem? Ako jeste, vaš san bi mogao postati stvarnost – zahvaljujući novoj inicijativi ove prelijepe italijanske regije koja nudi finansijske podsticaje ljudima spremnim da se presele u njene šarmantne, manje naseljene gradove.


Program „Residenzialità in Montagna 2024“ 024) u Toskani pokušava da privuče nove stanovnike u svoje ruralne planinske zajednice grantovima od 10.000 eura (oko 10.715 dolara) do 30.000 eura (oko 32.145 dolara) kako bi pomogla u pokrivanju troškova kupovine i renoviranja kuće.

Prema sajtu za nekretnine, Idealista, prosječna cijena za kupovinu kuće u najjeftinijoj provinciji Toskane, Pistoia, iznosila je 1.472 eura po kvadratnom metru u 2022. godini. Dakle, mogli biste platiti 152.000 eura za kuću od oko 100 kvadratna.

Ova inicijativa ima za cilj da podmladi i stabilizuje populaciju u ovim područjima, koja su zabilježila značajan pad tokom godina. „Svrha intervencije je da favorizuje i podstiče ponovno naseljavanje i socio-ekonomsko oživljavanje planinskih područja, djelujući protiv marginalizacije ovih oblasti,“ rekli su autori programa.

Prema Njujork Tajmsu (New York Times), Ministarstvo životne sredine Italije je 2016. godine objavilo studiju koja pokazuje da je skoro 2.500 gradova bilo toliko depopulisano da ne bi preživjeli više od 25 godina.

Sa ukupnim fondom od 2,8 miliona eura namijenjenih revitalizaciji ovih planinskih zajednica, Toskana je posvećena da unese novi život u svoje prelijepe pejzaže.

Ovaj koncept je korišćen i u drugim djelovima Italije, uključujući ostrvo Sardiniju (koje je nudilo oko 15.000 dolara), selo Presiće (oko 30.000 dolara), region Kalabriju (oko 33.000 dolara) i selo Santo Stefano di Sesanio (do 52.500 dolara).

Šta treba da znate? Kao i kod bilo kojeg od ovih programa, postoje parametri. Grantovi u Toskani su dizajnirani da pokriju do 50% troškova povezanih sa kupovinom i renoviranjem kuće u gradu sa manje od 5.000 stanovnika. To znači ne samo kupovinu nekretnine, već i pretvaranje iste u stalno prebivalište – odnosno, nisu uključene kuće za odmor.

Na raspolaganju je 76 gradova, a lokacije su privlačne. Izgrađen na strmoj steni, Kastelnuovo di Val di Ćećina je malo srednjovjekovno selo u podnožju Mareme. Banjsko mesto San Kašano dei Banji – poznato po svojim terapeutski termalnim izvorima – savršeno je za stanovnike koji traže opuštanje i velnes. Ljubitelji umjetnosti mogli bi biti privučeni Kapreze Mikelanđelom, rodnim mjestom umjetnika Mikelanđela. Antički Kastel San Nikolo, u provinciji Areco, blizu je Firence. Ili možda želite da živite na ostrvu? Kapraja Isola se nalazi u srcu toskanskog arhipelaga.

Još jedan uslov: Podnosioci prijave moraju biti ili italijanski državljani, državljani EU ili državljani zemalja van EU sa dugoročnom boravišnom dozvolom, i moraju se obavezati da će se registrovati kao stanovnici u italijanskom gradu – i ne mogu biti stanovnici tih planinskih zajednica.

Za američke građane zainteresovane za ovu priliku, proces uključuje nekoliko koraka više u poređenju sa državljanima EU. Amerikanci prvo moraju dobiti dugoročnu boravišnu dozvolu, koja obično zahtijeva dokazivanje finansijske stabilnosti ili ponudu za posao u Italiji. Dozvola mora trajati najmanje deset godina, u skladu sa ciljem inicijative da podstiče dugoročni boravak i integraciju u zajednicu. Kada se to obezbijedi, podnosioci prijave moraju da se registruju kao stanovnici u svom novom italijanskom mjestu, osiguravajući da su potpuno integrisani u lokalnu infrastrukturu i da ispunjavaju uslove za dobijanje granta.

Međutim, zainteresovani treba da reaguju brzo. Rok za podnošenje prijava je kratak, zatvara se do 27. jula.

Za prijavljivanje, potencijalni doseljenici mogu posjetiti zvanični sajt regije Toskana i popuniti neophodne formulare onlajn.

Ako je ikada bilo vrijeme za hrabar potez i prihvatanje „la dolce vita“, ovo bi moglo biti to. Ali čak i ako ne uspijete da stignete u roku za ovu priliku, neka vam to bude inspiracija da započnete, jer će sigurno biti još ponuda poput ove u budućnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније