Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.J. [ N1 ]

30. 06. 2024. 15:10 >> 15:10

U GRČKOM POZORIŠTU

Osuđenici u grčkom zatvoru glavni glumci u „Antigoni“

Jedno grčko pozorište, više godina radi sa zatvorenicima, u velikom atinskom zatvoru maksimalne bezbjednosti. Nije neuobičajeno, iz ansambla kažu, da nakon odslužene kazne, osuđenici koji su prošli kroz ovaj program postanu članovi amaterskih teatarskih trupa i okrenu se umjetnosti.

Ljetnje veče, glumci na bini, dvorište ograđeno zatvorskim bedemom, bodljikavom žicom i osvjetljeno zatvorskim reflektorima.

Glumci su osuđenici u grčkom zatvoru maksimalne bezbjednosti, a igraju su pred prijateljima, gostima i porodicama. Komad – Antigona. Antička grčka tragedija, sa pričom o zakonu, slobodnoj volji, otporu i autoritetu – i obraća se i njihovim emocijama.

Dvadesetak muškaraca starih između 23 i 63 godine, vježbalo je za ovaj dan mjesecima.

“Pobjegnete, izađete iz zatvorskog odjeljenja, pričate o nekim drugim temama, vidite druge scene i počnete da razmišljate drugačije, zaboravite da ste u zatvoru gdje vam vrijeme ne protiče kreativno. Pozorište donosi dobro ljudima, to je predstava, kao i u životu igrate ulogu, i život je teatar”, kaže Konstantinos Bugiotis, osuđenik i jedan od glavnih glumaca u predstavi.

“Skoro svaka proba bila je kao doza slobode, možete da napustite zatvorski život i gungulu koja je ovde stalno prisutna, i osjetite malo slobode.“

“Mislio sam da nikada ne bih mogao da stojim uz druge ljude i glumim u dijalogu, a ispostavilo se da sam pogriješio, jako mi se sviđa i volio bih da opet učestvujem ako mi se bude pružila prilika”, rekao je glumac i zatvorenik Dimitris Kavalos.

Oko 250 osuđenika do sada je učestvovalo u dramskim radionicama, od kako su pokrenute 2016. godine, a više od 1800 ljudi gledalo je njihove predstave. A jedan od glumaca osuđenika vratio se u zatvor kako bi učestvovao u predstavi pošto je prethodno pušten na slobodu posle izdržane kazne – kako ne bi ostavio na cjedilu druge zatvorenike.

“Neki od onih koji su izašli iz zatvora, postali su članovi amaterskih trupa. Ima mnogo onih koji su rekli da se neće vratiti kriminalu jer su otkrili pozorište i tražili bi mi savjete kojoj trupi da se priključe“, rekla je rediteljka Ekaterini Papageorgiu.

Rediteljka kaže i da je rad sa zatvorenicima u najtežem periodu njihovog života veliki izvor nade – jer inspiriše osuđenike koji napuštaju zatvor da se okrenu i umjetnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније