Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ b92 ]

28. 06. 2024. 13:25 >> 13:25
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJE

I drevne Egipćane je mučila poznata boljka 

Većina nas je iskusila osjećaj bola u leđima nakon što smo predugo sjedjeli pogrbljeni za stolom. Sada se ispostavilo da su stari Egipćani imali isti problem.


Studija pokazuje da su zadaci koje su obavljali drevni egipatski pisari, ljudi visokog statusa koji su obavljali administrativne zadatke, i položaji u kojima su sjedjeli dok su radili možda doveli do degenerativnih promjena skeleta.

Istraživači u Pragu su ispitali skeletne ostatke 69 odraslih muškaraca, od kojih su 30 bili pisari, koji su sahranjeni u nekropoli u Abusiru, u Egiptu, između 2700. i 2180. godine prije nove ere.

Oni su identifikovali degenerativne promjene zglobova koje su bile češće među pisarima u poređenju sa muškarcima drugih zanimanja.

Ove promjene su bile u zglobovima koji povezuju donju vilicu sa lobanjom, desnu ključnu kost i vrh desnog humerusa (gdje se spaja sa ramenom).

Takođe su bili na prvoj metakarpalnoj kosti desnog palca, donjem dijelu butine (gdje se spaja sa koljenom), i po cijeloj kičmi, ali posebno na vrhu.

Ostale skeletne karakteristike koje su bile češće među pisarima bile su udubljenje na obje čašice koljena i spljoštena površina na kosti u donjem dijelu desnog skočnog zgloba.

Autori sugerišu da bi degenerativne promjene uočene na kičmama i ramenima pisara mogle biti rezultat njihovog dugog sjedjenja u položaju prekrštenih nogu sa glavom nagnutom naprijed, savijenom kičmom i rukama bez oslonca.

Međutim, promjene na koljenima, kukovima i gležnjevima mogu ukazivati na to da su pisari možda radije sjedjeli u čučećem ili u položaju sa prekrštenim nogama.

Autorski tim, predvođen stručnjacima Odjeljenja za antropologiju Narodnog muzeja u Pragu, napominje da su statue i zidni ukrasi u grobnicama prikazivali pisare kako sjede u oba položaja, osim što stoje, dok rade, navodi Dejli Mejl.

Autori pišu u Scientific Reports: "Muškarci sa vještinom pisanja uživali su privilegovan položaj u drevnom egipatskom društvu. Istraživanja koja se fokusiraju na ove službenike povišenog društvenog statusa obično se koncentrišu na njihove titule, statue pisara, ikonografiju, itd., ali su sami pojedinci i njihovi skeletni ostaci zanemareni. Statistički značajne razlike između pisara i referentne grupe su svjedočile o većoj incidenci promjena kod pisara i manifestovale se posebno u pojavi osteoartritisa zglobova. Naše istraživanje otkriva da je ostanak u sjedećem ili klečećem položaju sa prekrštenim nogama tokom dužeg perioda, kao i zadaci koji se ponavljaju u vezi sa pisanjem i podešavanjem olovaka tokom pisarske aktivnosti, izazvali ekstremno preopterećenje vilice, vrata i ramena."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније