Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Forbs ]

27. 06. 2024. 13:31 >> 13:31
Čitaj mi:

ZAŠTITA UGROŽENE VRSTE

Sprječavanje krivolova na nosoroge

Naučnici štite nosoroge ubrizgavanjem radioaktivnog materijala u njihove rogove.

 

Južnoafrički naučnici ubrizgavaju u rogove nosoroga radioaktivni materijal u pokušaju da spriječe krivolov i poboljšaju detekciju na međunarodnim granicama.

U pionirskom pokušaju borbe protiv krivolova nosoroga, južnoafrički naučnici počeli su ubrizgavati radioaktivni materijal u rogove nosoroga kako bi poboljšali detekciju na graničnim prelazima. Taj projekat, koji se sprovodi u sirotištu za nosoroge Limpopo u području Waterberga, ima za cilj da riješi visoke stope krivolova potaknute potražnjom iz Azije, gdje se rogovi nosoroga koriste u tradicionalnoj medicini.

James Larkin, direktor odjela za radijaciju i zdravstvenu fiziku južnoafričkog Sveučilišta Witwatersrand, objasnio je postupak, rekavši da su dva mala  radioaktivna čipa umetnuta u rog nosoroga. Ta inicijativa, dio projekta Rhisotope, uključuje davanje doze dovoljno jake da pokrene globalne detektore zračenja na međunarodnim graničnim prelazima koji su izvorno trebali spriječiti nuklearni terorizam, piše Science Alert.

Bezbolan proces za nosoroge, otrov za ljudsku prehranu

Larkin uvjerava da je proces siguran, napominjući da radioaktivna doza neće uticati na zdravlje nosoroga ili okolinu. Prašnjavi nosorog, koji je bio uspavan tokom procesa ugradnje čipova, nije osjećao nikakvu bol, dodao je Larkin.

Nithaya Chetty, profesorica i dekanica na istom sveučilištu, naglasila je da će radioaktivni materijal učiniti rog beskorisnim... u biti otrovnim za ljudsku prehranu.

Uprkos vladinim naporima, krivolov nosoroga je i dalje raširen, s 499 ubijenih nosoroga u 2023. godini, što predstavlja porast od 11 odsto u odnosu na 2022. godinu. To naglašava hitnu potrebu za inovativnim rješenjima poput projekta Rhisotope.

Spomenuti projekat uključuje 20 živih nosoroga, a Larkin objašnjava da je radioaktivni materijal dovoljno jak da pokrene detektore koji su instalirani širom svijeta u lukama i aerodromima.

"To je najbolja ideja koju sam ikada čuo"

Arrie Van Deventer, osnivač spomenutog sirotišta nosoroga, izrazio je optimizam u vezi s projektom.

Možda je to stvar koja će zaustaviti krivolov. To je najbolja ideja koju sam ikada čuo, istaknuo je.

Tradicionalne metode poput odstranjivanja rogova i trovanja rogova bile su nedjelotvorne u odvraćanju lovokradica, što ovaj novi pristup čini ključnim.

Tim, koji se sastoji od više od desetak članova, pažljivo je izbušio malu rupu u svaki rog, umetnuo radioizotop i raspršio 11.000 mikrotočaka preko roga. Očekuje se da će taj radioaktivni materijal trajati pet godina, što se pokazalo isplativijim od uklanjanja rogova svakih 18 mjeseci.

Jessica Babich, operativna direktorica projekta, naglasila je važnost poštovanja odgovarajućeg znanstvenog protokola i etičkog protokola u naknadnoj brizi za životinje. Uzet će se naknadni uzorci krvi kako bi se osiguralo da su nosorozi  zaštićeni.

S oko 15 000 nosoroga u Južnoj Africi, ovaj inovativni projekat nudi obećavajuće rješenje za zaštitu tih ugroženih životinja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније