Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Č.J. [ N1 ]

26. 06. 2024. 12:04 >> 12:04
Čitaj mi:

velika britanija

Ronaldo, mužjak zmije, devet godina bio sam i izlegao 14 beba

Fakultet u Portsmutu u Velikoj Britaniji saopštio da je u vivarijumu u tom gradu rođeno 14 beba brazilske zmije boa, koje su primjer partenogeneze, odnosno prirodnog oblika aseksualne reprodukcije u kojoj se embrioni razvijaju bez oplodnje.

Studenti sa tog fakulteta kazali su da je zmija, mužjak po imenu Ronaldo, dugačak 1,8 metara reptil koji nije bio u kontaktu ni sa jednom drugom zmijom najmanje devet godina i da je došlo do „čudesnog rođenja“ koje se smatra rijetkim primjerom partenogeneze, koja je uobičajena kod biljaka i nekih životinja, piše Gardijan.

Specijalista za reptile Pit Kvinlan bio je šokiran otkrićem.

„Gajio sam zmije 50 godina i nikada ranije nijesam znao da se to dešava. Ronaldo je izgledao deblje nego obično, kao da je pojeo veliki obrok. Ni na trenutak nijesmo pomislili da je on, ili da kažemo ona, trudna“, kaže Kvinlan.

Prema zoološkom vrtu Dadli, većina zmija boa rađa oko 12 do 15 beba, iako je zabilježeno leglo od 35 beba.

Mlade zmije se obično rađaju oko šestog mjeseca nakon parenja i počinju da se hrane kada napune 10 dana.

Pri rođenju su dugi od 38 do 50 centimetara, dostižu 1,2 metra u prvoj godini, a ženke su veće od mužjaka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније