Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ N1 ]

16. 06. 2024. 22:32 >> 22:32
Čitaj mi:

Takvi su im geni

Sve mačke su zapravo crne ili narandžaste

Svaka mačka nosi gene da bude crna ili narandžasta ili kombinacija ove dvije boje, a takođe i gen da bude prugasta.

Ljudi, mačke i sva druga živa bića imaju male „pakete“ gena unutar svake tjelesne ćelije, zvane hromozomi, i oni određuju našu visinu, boju očiju, pol… Hromozomi dolaze u parovima, a mi dobijamo po jedan od svakog roditelja.

Kada se dijete ili mače začne, to je kao bacanje dvije genetske kockice koje imaju mnogo strana. Nasumično uparivanje približno 20.000 gena, od kojih svaki dolazi u nekoliko verzija, je ono što svaku mačku čini jedinstvenom.

Za mačke, crna ili narandžasta će biti na jednoj strani svake od tih kockica. Ako se bacanje kockice završi sa dvije crne strane, mače će biti genetski crno, a ako završi sa dvije narandžaste strane, mače će biti genetski narandžasto. Ako se bacanje završi sa jednom narandžastom i jednom crnom stranom, mačka će biti trobojna.

Ovo je, naravno, mnogo pojednostavljeno objašnjenje, jer je genetika mnogo složenija i zapravo postoji nekoliko verzija crnog gena i svaka od njih taloži više ili manje pigmenta na pramen krzna. Jedna verzija je za ugalj crno krzno, druga za čokoladno braon krzno, a treća za krzno boje cimeta.

Postoje geni koji mijenjaju crne i narandžaste gene, i tako dobijamo boju krzna koju vidimo na mačkama. To je i zadatak takozvanog gena za razblaživanje, koji stvara novu, razblaženu boju. Ovaj gen utiče na gustinu pigmenta krzna. Razređena verzija gena uzrokuje neravnomjerno taloženje pigmenta čineći da boja izgleda isprano.

Takođe, sve mačke imaju prugasto krzno, bez obzira na boju koja im se vidi na krznu. Pruge potiču od agouti gena, zbog čega svaka dlaka ima pruge ili šarene trake na sebi. Ako pogledate kosu pod mikroskopom, vidjećete tamnije i svjetlije boje duž same dlake. Agouti gen izaziva ove svjetle i tamne pruge tako što „ometa“ pigmentaciju dok kosa raste.

Aguti gen je dominantan, što znači da mače mora da dobije samo jedan gen od jednog roditelja da bi imalo pruge. Ali ako umjesto toga dobije dva ne-agouti gena, neće imati gen da zaustavi i započne pigmentaciju dlake i mačka će na kraju biti jednobojna, prenosi N1 Zagreb.

Zanimljivo je da ne-agouti gen samo sakriva pruge. Često ih ne sakriva u potpunosti, zbog čega su pruge i dalje vidljive kod mnogih jednobojnih mačaka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније