Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

P.R. [ Anadolija ]

14. 04. 2024. 20:52 >> 20:51
Čitaj mi:

PARIZ

Obnova Notr Dama trebala bi biti završena ove godine

Očekuje se da će ove godine biti završena obnova pariške katedrale Notr Dam, jednog od istorijskih simbola grada, oštećene u požaru 15. aprila 2019.

boxPluginImgRadovi na restauraciji katedrale, koju je godišnje prije požara posjećivalo oko 14 miliona turista, traju već pet godina.

Radovi na obnovi 800 godina stare istorijske baštine u glavnom gradu Parizu stigli su do završne faze.

Očekuje se da će katedrala, jedna od najposjećenijih istorijskih građevina u Francuskoj, ponovo otvoriti svoja vrata za posjetioce 8. decembra.

Otprilike 1.000 komada drveta koji čine kostur kule od 96 metara, izradili su stolari u radionici u pokrajini Lorena.

Zatim je skelet kule postavljen na istorijsku katedralu i prekriven olovom. Težina novog tornja bila je 600 tona.

Nastavlja se čišćenje oko 8.000 cijevi orgulja koje su zahvaćene požarom u katedrali.

Pored čišćenja unutrašnjosti objekta, privode se kraju i radovi na sanaciji urušenih svodova i zidova.

Očišćeni su i vitraži, koji su važni elementi gotičkog stila katedrale.

Neke od statua koje su nakon požara uklonjene iz zgrade postavljene su na svoja nekadašnja mjesta u katedrali nakon što su vraćene u prvobitno stanje.

Katedrala je ponovo dobila drvenu propovjedaonicu, koja je teško oštećena 2019.

Požar je iz nepoznatog razloga izbio 15. aprila 2019. u katedrali, koja se smatra simbolom hrišćanstva u Francuskoj, čije je temelje postavio papa tog razdoblja 1163. godine, a za dovršetak je trebalo 300 godina.

Jedan od 96 metara visokih tornjeva i krov katedrale, koju je u kratkom vremenu zahvatio plamen, potpuno su se urušili, a zgrada je teško oštećena.

Za radove na obnovi Katedrale prikupljen je rekordan iznos donacija od 844 miliona eura iz cijelog svijeta.

Porodice Arnault, Bettencourt i Pinault, jedne od najbogatijih porodica u zemlji, su među onima koji su dali velike donacije za obnovu istorijske bogomolje.

U procesu restauracije doprinijelo je više od 100 kompanija, a restauratori istorijske građevine su različiti zanatlije poput majstora kamena i stakla i stolara.

Na glavnom gradilištu radi otprilike 500 ljudi, a ovaj broj raste na preko 1.000 kada se dodaju i oni koji rade u različitim radionicama širom zemlje na izgradnji ili renoviranju djelova katedrale, kao što su toranj, staklo i slike.

Film francuskog reditelja Žan-Žak Ano "Notr Dam gori", o požaru u katedrali, objavljen je 16. marta 2022.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније