Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Blic ]

29. 03. 2024. 11:25 >> 11:25
Čitaj mi:

"FINANSIJSKI IZAZOV"

Odgoj djece u Britaniji - Roditeljstvo postaje luksuz

Polovina roditelja (53%) sa djetetom mlađim od pet godina izjavila je da je potrošila više od četvrtine prihoda domaćinstva na brigu o djeci, kao i da roditeljstvo predstavlja izazov. Više djece postaje problem.



Prema istraživanju kompanije Pregnant Then Screved, broj roditelja koji su se zadužili da pokriju troškove brige o djeci u Velikoj Britaniji porastao je za trećinu u posljednjih 12 mjeseci. U anketi od 35.800 roditelja u Engleskoj sa djetetom mlađim od pet godina, nekih 45,9% – skoro polovina – otkrilo je da moraju da se zaduže ili da povuku novac iz svoje ušteđevine da bi pokrili troškove oko djece.

Kako se navodi, to je povećanje od 30% u odnosu na 2023. godinu. Broj samohranih roditelja u istoj kategoriji je i dalje bio veći, pri čemu je skoro dvije trećine (66,5%) reklo da moraju da koriste kreditne kartice, pozajmljuju novac ili koriste svoju ušteđevinu ili penziju da bi pokrili troškove brige o djeci.

Polovina roditelja (53%) sa djetetom mlađim od pet godina izjavila je da je potrošila više od četvrtine prihoda domaćinstva na brigu o djeci, što je 16% više nego prošle godine. Svaki peti roditelj (19,2%) je rekao da je potrošio više od polovine prihoda domaćinstva na brigu o djeci.

– Roditelji koji žele da imaju više djece ne mogu to da priušte. Biti roditelj je dovoljno teško, ali kada imate više djece znači žrtvovati još više svoj prihod. Rađanje izgleda kao finansijsko samoubistvo. Ako ne budemo oprezni, postati roditelj će biti luksuz, a privreda ne može sebi da priušti da to plati ta cijena – rekla je Džoeli Brirli, izvršna direktorka i osnivačica Pregnant Then Screved.

Prema sajtu Moneihelper.org.uk, prosječna cijena slanja jednog djeteta mlađeg od dvije godine u jaslice sa punim radnim vremenom iznosi 14.030 funti (16.380 eura) godišnje.

– Troškovi brige o djeci sa punim radnim vremenom su uglavnom jednaki radnom prihodu roditelja koji imaju poslove sa minimalnom platom – rekao je Džonaton iz Lankašira, sjeverno od Mančestera.

– Nakon rođenja našeg prvog djeteta, moja supruga je pokušala da se vrati na posao. Troškovi brige o djeci izbrisali su cio njen prihod. Nakon rođenja našeg drugog djeteta, ponovo se vratila na posao, ali je bila primorana da da otkaz jer je radila u gubitak, uprkos tome što je dobila sredstva za starije dijete i imala rukovodeću poziciju – rekao je jedan roditelj, a prenosi Euronews Business.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније