Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Č.J. [ N1 ]

20. 03. 2024. 09:30 >> 09:45
Čitaj mi:

finska

Najsrećnija zemlja na svijetu sedam godina zaredom

Finska je sedmu godinu zaredom obezbijedila prvo mjesto među najsrećnijim zemljama svijeta, navodi se u izvještaju Mreže za rješenja za održivi razvoj pod pokroviteljstvom UN.

Prosječna ocjena za tu nordijsku zemlju je 7,7, a slijede je Danska, Island i Švedska. Na drugom kraju skale je Avganistan, koji je usred humanitarne katastrofe nakon povratka Talibana na vlast 2020. godine zauzeo posljednje mjesto od 143 zemlje sa ocjenom 1,7.

Prvi put u više od 10 godina, SAD i Njemačka nijesu među 20 najsrećnijih nacija, pale su na 23. i 24. mjesto. Francuska je zauzela 27. mjesto.

U prvih 20 našli su se Kostarika i Kuvajt, koji su zauzeli dvanaesto i trinaesto mjesto, a među prvih 20 zemalja nema nijednu od najmnogoljudnijih zemalja svijeta.

„Među prvih deset, samo Holandija i Australija imaju više od 15 miliona stanovnika, a među prvih dvadeset samo Kanada i Velika Britanija imaju više od 30 miliona“, navodi se u izvještaju.

Najveći pad indeksa sreće od 2006. do 2010. odnosi se na Avganistan, Liban i Jordan, dok najveći rast bilježe Srbija, Bugarska i Letonija.

Godišnji izvještaj o svjetskom indeksu sreće, koji je pokrenut 2012. godine kao podrška ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija, zasnovan je na podacima američke kompanije za istraživanje tržišta Galup, a objavljuje ga Mreža za rješenja za održivi razvoj Ujedinjenih nacija. Zasniva se na procjeni ljudi o svojoj sreći, kao i na podacima o ekonomskim i društvenim prilikama.

Od stanovnika 143 zemlje i regiona se traži da ocijene svoje zadovoljstvo životom na skali od nula do 10. Izvještaj takođe uzima u obzir šest ključnih faktora: socijalnu podršku, lični prihod, zdravlje, slobodu, velikodušnost i odsustvo korupcije.

U širem smislu, rangiranje je u slaboj korelaciji sa prosperitetom zemlje, ali čini se da drugi faktori kao što su očekivani životni vijek, društvene veze, lična sloboda i korupcija takođe utiču na procjenu pojedinaca.

Blizina prirodi i dobar balans između posla i privatnog života ključ su sreće za Fince, rekla je za AFP Dženifer De Paola, istraživač specijalizovana za ovu temu na Univerzitetu u Helsinkiju.

Finci imaju različite prioritete kada je u pitanju koncept uspješnog života, u poređenju sa, na primjer, SAD gdje se uspjeh često povezuje sa finansijskom dobiti, dodaje De Paola.

Važni su i povjerenje u institucije, nizak nivo korupcije i slobodan pristup zdravstvu i obrazovanju. De Paola ističe da je „finsko društvo prožeto osjećajem povjerenja, slobode i visokog nivoa autonomije“.

Godišnji izvještaj takođe ističe jači osjećaj sreće među mlađim generacijama nego starijim generacijama u većini regiona i zemalja.

Indeks sreće je značajno opao od 2006. do 2010. među ljudima mlađim od 30 godina koji žive u Sjevernoj Americi, Australiji i Novom Zelandu i sada je niži nego među starijim ljudima u istim oblastima.

Ali istovremeno se povećao u svim starosnim grupama u istočnoevropskim zemljama. Slovenija, Češka i Litvanija su među prvih 20 zemalja. Generacijski jaz se produbio svuda u svijetu osim u Evropi, što autori izvještaja smatraju „zabrinjavajućim”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније